Архів
П’ятниця,
11 жовтня 2019 року

№ 80 (19727)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаВербиченька
  • За рубежем
Підтримали нашого воїна

ІТАЛІЯ. У Венеції влаштували акцію на підтримку нацгвардійця Віталія Марківа.

Докладніше...
Хто кого?

США. Байден уперше закликав до імпічменту Трампа.

Докладніше...
Жорсткий Brexit

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Внаслідок виходу країни з ЄС держборг країни може стати найбільшим за півстоліття.

Докладніше...
Криваве «Джерело світу»

ТУРЕЧЧИНА вдалася до військової операції проти Сирії.

Докладніше...
Новий демократичний устрій

КУБА. Вперше за останні 40 років тут відбудуться вибори президента.

Докладніше...
Вшановують лауреатів

У ШВЕЦІЇ розпочалося вручення Нобелівських премій.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Військова панорама

Повік не забудемо подвиг Героїв

Олена БЕГМА.

У МЕМОРІАЛЬНОМУ комплексі на території Міністерства оборони є така традиція: щодня у залі Пам’яті відбувається церемонія-реквієм ушанування наших захисників, які загинули за свободу, незалежність і територіальну цілісність України, світовий мир та порядок. Залу спеціально розташовано таким чином, щоб і військовослужбовці, й пересічні громадяни могли вільно впродовж дня зайти до неї та віддати шану своїм захисникам. Перед приміщенням облаштовано церемоніальний майданчик із Дзвоном Пам’яті та Стелою, у яку вмонтовано осколки снарядів. Поминальний ритуал здійснюється ударами дзвону, залежно від кількості загиблих у цей день. Всередині Зали пам’яті на спеціальних подіумах розміщено Книги пам’яті з іменами загиблих. Структура Книг побудована за принципом календаря: один розворот — один день, де згадуються всі загиблі цього дня і цього місяця за всі роки. І щоразу лунають слова: «Повік не забудемо подвиги Героїв, які віддали своє життя за майбутнє України!».

Ще одна поліція — армійська

ДЛЯ БОРОТЬБИ з корупцією у структурах Міністерства оборони буде створено новий правоохоронний підрозділ з особливими повноваженнями — військова поліція. Антикорупційний орган, в якому працюватимуть фахові експерти, аналізуватиме технічні умови, тендери, звітність та розслідуватиме конкретні справи. Відповідний законопроєкт уже розробляється. За словами міністра оборони Андрія Загороднюка, для створення військової поліції «потрібна тільки політична воля, і вона є».

Останніми роками, в часи боротьби наших воїнів із російським агресором на Донбасі, українське суспільство збурювала низка гучних корупційних скандалів, серед яких, наприклад, закупівля за корупційними схемами та розкрадання пального, браковані бронежилети і рюкзаки тощо. І сьогодні без них не обходиться…

Почесна миротворча

У МИРОТВОРЧИХ місіях ООН нині беруть участь 283 військовослужбовці Збройних сил України. Зокрема, вони сприяють підтриманню стабільності і суспільної безпеки у Конго, Косові, Південному Судані, Аб’єї (регіону в Судані, якому 2004 року після закінчення Другої суданської громадянської війни було надано особливий адміністративний статус), Малі, а також на Кіпрі. Водночас за півтора року Україна подвоїла свою військову присутність у місії НАТО «Рішуча підтримка», — нашу державу в ній уже представляють 21 військовослужбовець та дві собаки ЗСУ, навчені мінно-розшуковим роботам. Також напрацьовуються внутрішньодержавні процедури для відправки українських воїнів у тренувальну місію НАТО в Іраку, де згодом Україна планує долучитися до операції «Морський охоронець»... Про це повідомив департамент воєнної політики, стратегічного планування та міжнародного співробітництва Міноборони.

Гроші на озброєння армії

У ДЕРЖБЮДЖЕТІ-2020 на безпеку і оборону заплановано видатки близько 245,8 млрд гривень. Це на 33,8 млрд грн більше, ніж у 2019 році. За показником розвитку економіки — валовим внутрішнім продуктом — видатки склали 5,4%. Водночас 136 мільярдів (3%) із оголошеної суми отримає безпосередньо Міністерство оборони. Про це заявив Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук, коментуючи проєкт головного кошторису країни.

Загалом же доходи державного бюджету на 2020 рік передбачені в сумі 1079,5 млрд грн, у тому числі загального фонду — 962,7 млрд грн. Тим часом видатки мають становити 1170 млрд грн, тобто запланований дефіцит у сумі 90,5 млрд. Середній курс долара закладений на рівні 28,2 грн. Передбачена мінімальна зарплата — 4723 гривні. За словами Гончарука, документ повинен бути доопрацьований до 2 листопада.

Сьомий новий артилерійський катер

ДО ОДЕСИ прибув ще один, уже сьомий за ліком, новозбудований малий броньований артилерійський катер (МБАК) для озброєння Українського війська. Ще торік його було закладено на суднобудівному заводі «Кузня на Рибальському», і вже в квітні нинішнього спущено на воду. В Одесі катер протестують в акваторії Чорного моря поблизу берегів, він проходитиме відомчі, а згодом і державні випробування.

За інформацією Міноборони, особливістю цих катерів є насамперед низька візуальна оптико-електронна, радіолокаційна та теплова непомітність, а також бронювання і маневреність катерів. Два останніх параметри були випробувані в реальних бойових умовах, в ході протистояння наших «москітів» в Азовському морі. «Невеликі малі броньовані артилерійські катери досить вміло маневрували і ухилялися від спроб російських піратів зробити таран. Причому йдеться про переслідування МБАК ВМС України не тільки великими за габаритами і менш маневреними прикордонними сторожовими кораблями «Дон» та «Ізумруд», а й практично ідентичними за розмірами патрульними катерами проєкту 12200 «Соболь» і проєкту 12150 «Мангуст», сказано у повідомленні. У відомстві пояснили, що захоплення українських катерів торік поблизу Керченської протоки стало можливим лише тому, що на виході з протоки росіяни застосували зброю проти кораблів ВМС України.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Тепер 73% проти
Читати
Кияни, готуйтеся...
Читати
Не пліткуйте за спиною
Читати
Моя хата скраю
Читати
Втомилися допомагати
Читати
Препарати відсилають
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове