Архів
П’ятниця,
11 жовтня 2019 року

№ 80 (19727)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаВербиченька
  • За рубежем
Підтримали нашого воїна

ІТАЛІЯ. У Венеції влаштували акцію на підтримку нацгвардійця Віталія Марківа.

Докладніше...
Хто кого?

США. Байден уперше закликав до імпічменту Трампа.

Докладніше...
Жорсткий Brexit

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Внаслідок виходу країни з ЄС держборг країни може стати найбільшим за півстоліття.

Докладніше...
Криваве «Джерело світу»

ТУРЕЧЧИНА вдалася до військової операції проти Сирії.

Докладніше...
Новий демократичний устрій

КУБА. Вперше за останні 40 років тут відбудуться вибори президента.

Докладніше...
Вшановують лауреатів

У ШВЕЦІЇ розпочалося вручення Нобелівських премій.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • З приводу

Не в грошах, мабуть, річ

Зенон МИХЛИК.

У Тернополі перший пластовий гурток створили за часів Австро-Угорщини — 1912 року при українській державній гімназії. До речі, в ті часи до розбудови осередків патріотичної молодіжної організації на Тернопільщині доклав багато праці син Великого Каменяра — Петро Франко. Коли вибухнула Перша світова війна, вихованці Пласту поповнили лави Легіону Українських січових стрільців, пізніше брали активну участь у національно-визвольних змаганнях, зокрема в ОУН і УПА.

…У 20-Х РОКАХ минулого століття вишколював українську молодь і окружний Низовий табір на околиці села Базниківка нинішнього Бережанського району. Та в 1930 році «пригас»: діяльність Пласту заборонила польська влада, потім німецька, відтак на багато десятиліть — радянський режим. Лише у 1991-му, коли Україна проголосила власну державу, в тамтешній оселі «Соколиця» відновилися курінні, станичні, окружні вишкільні табори, а 2018-го — крайовий.

Торішньої весни комунальне підприємство Саранчуківської об’єднаної територіальної громади «Вишкільно-оздоровчий табір «Лисоня» ім. Івана Гавдиди» звернулося до всіх, хто б міг фінансами і волонтерською працею підтримати проєкт «Таборова оселя «Соколиця». Водночас висловлювалася надія, що наступного року просити грошей по людях не доведеться.

— Була певність, що надалі Пласт фінансуватиметься з державних фондів та бюджету, адже національно-патріотичне виховання української молоді — наша спільна велика справа, — повідав голова Саранчуківської ОТГ Володимир Петровський. — Саме тому й створили комунальне підприємство, щоб можна було освоювати і державні кошти.

Власне, з ініціативи керівника місцевої громади зводили першу капітальну оселю нового молодіжного табору (його побудували пластуни-архітектори), провели туди світло, зробили свердловину на воду, оформили документи на земельну ділянку, розробили детальний план території. Цього року за матеріальної підтримки спонсорів взялися за будівництво кухні та їдальні, допомогти завершити які обіцяли облрада та облдержадміністрація, однак ще не дали жодної гривні. Тому «Соколиця» покладала великі надії на «пластовий» закон.

Ця довгоочікувана подія сталася 30 травня нинішнього року — Верховна Рада 8-го скликання ухвалила закон «Про державне визнання і підтримку Пласту — Національної скаутської організації України». Цим самим на найвищому рівні підтвердила внесок молодіжного руху в здобуття і становлення української державності, вшановано сотні пластунів і пластунок, що полягли у боротьбі за здобуття незалежності України у XX столітті та під час агресії Російської Федерації на Сході України.

19 червня тодішній голова Верховної Ради Андрій Парубій підписав цей документ і передав на підпис новообраному Президентові Володимиру Зеленському. Та Офіс мовчав. Спікер 3 липня нагадав Главі держави, що наступного дня мине термін для підписання закону, проте жодної реакції. Голова комітету з питань культури і духовності ВР Микола Княжицький сподівався, що завізувати закон Президента Зеленського спонукає його офіційний візит до Канади, адже зустрічі на найвищому рівні відбувалися за участі посла тієї країни в Україні Романа Ващука, відомого активіста Пласту. Даремно.

Президент обізвався лише 3 вересня, коли минули всі терміни розгляду подання: наклав вето на закон. Навряд чи можна погодитись із висновком нинішнього гаранта Конституції, що державне визнання і підтримка національної скаутської організації України начебто «створюють переваги і привілеї для її функціонування...». Та й з грошима, бідкався, можуть виникнути проблеми. Отож запропонував новообраному парламенту, де переважають його однодумці — «Слуги народу», доопрацювати закон «з метою визначення засад державної підтримки розвитку українського пластового (скаутського) руху».

По суті, цим законом закладалися основи підтримки не тільки Пласту, а національно-патріотичного виховання. Це означає, що ми через кілька поколінь, якби ця програма була включена на державному рівні, мали б інших громадян. Вочевидь, це не потрібно Зеленському та його керманичам…

Річ у тому, що закон визнає скаутський рух одним із напрямів позашкільної освіти, відтак пластуни мають право користуватися на пільгових умовах державними та комунальними закладами культури, освіти. А бюджетні кошти сприяли б розвитку інфраструктури Пласту, передусім його вишкільних центрів (упродовж ближчих десяти років до громадянської освіти і національно-патріотичного виховання передбачалося залучити понад 400 тисяч дітей). Між іншим, подібним чином формують патріотичний дух молоді закони про єдині національні скаутські організації в США, Канаді, Ізраїлі, Австралії та інших країнах.

«Відсутність прямої державної фінансової підтримки не зупинить реалізації наших планів та стратегічних цілей, — днями заявили очільники Пласту на офіційній сторінці у «Фейсбуці». — Саме тому розпочинаємо масштабну кампанію зі збору коштів на інституційний розвиток нашої організації. Залучені кошти допоможуть підготувати нових волонтерів-виховників та створити нові осередки Пласту».

Заради того, щоб Президент нарешті міг поставити свій підпис під багатостраждальним законом, молодіжна організація просить парламент вилучити із нього норму про пряме державне фінансування. Та чи цього достатньо, щоб новий склад Верховної Ради ухвалив позитивне рішення, а не шукав (за прикладом Глави держави) причини для відмови?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Тепер 73% проти
Читати
Кияни, готуйтеся...
Читати
Не пліткуйте за спиною
Читати
Моя хата скраю
Читати
Втомилися допомагати
Читати
Препарати відсилають
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове