Архів
П’ятниця,
11 жовтня 2019 року

№ 80 (19727)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаВербиченька

Наша пошта

Добірку підготувала
Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей
  • Рядки з листів

Продамо землю —
продамо Україну

73% НАСЕЛЕННЯ України на президентських виборах доручили кермо держави Зеленському та його команді. Але вибір українців і цього разу виявився не зовсім вдалим. Перше, що треба було очікувати, вирішення проблеми з комунальними тарифами, соціальною політикою тощо. Натомість нова влада взялася за найстратегічніше, що залишилось в Україні, — продаж землі. Більшість команди, яка є пропрезидентською, ніколи не мала жодного стосунку до неї і не працювала на ній, не розуміє, що держава без землі не держава. Саме від прибутків, що дає АПК, значні надходження до держбюджету. Новообраний Прем’єр-міністр обіцяє зростання ВВП на 5-7%, але як це станеться, коли земля перебуватиме в чужих руках, а підприємства, що ще залишились у держвласності, позаростали бур’янами?

П’ять років тому мені довелося відвідати сільгосппідприємство Миргородського району, що на Полтавщині, яким керує Герой України Семен Свиридович Антонець. Тут і добротні ферми, і власний ковбасний цех, і молокопереробний завод, що гарантують високий рівень життя людей. Земля обробляється безвідвальним способом, у ґрунт вносяться тільки органічні добрива, продукти екологічно чисті. Це нагадує маленький острівець тих часів, коли Україна була житницею Європи. А нині керманичі готові на догоду МВФ позбавити українців цього багатства.

Павло СВИРИДЕНКО.

м. Пирятин

Полтавської області.

 

«Землю — селянам, фабрики — робітникам, владу — радам». Що було далі, знаємо. В сучасній Україні землю, наш життєвий ресурс, намагаються купити олігархи. Пануючи в українській владі, вони вже упритул наблизились до омріяної мети. Діють за раніше відпрацьованою схемою з іменними майновими сертифікатами. Тоді, щоб спонукати людей продавати свої ваучери, спершу зробили їх злидарями, затримуючи виплату пенсій, зарплат, стипендій тощо. І нині намагаються повторити цей досвід, застосувавши його до скуповування землі.

Степан ВОЛЯР.

м. Івано-Франківськ.

 

Безумовно, серед українців знайдуться охочі продати свій пай, але не від розкоші, а через безвихідь. На мою думку, землю мала б скуповувати у них держава, створивши банк землі, як це робиться в багатьох інших країнах. Ще задовго до сьогодення нам радили берегти землю Олександр Гіталов, Надія Заглада та інші передовики і новатори сільськогосподарського виробництва, бо це наш найдорожчий скарб. Продамо землю — продамо Україну. Не робімо ж того, про що потім пошкодуємо. Остудіть свої гарячі голови, слуги народу.

Василь СНІЦАРЕНКО.

смт Чоповичі

Малинського району

Житомирської області.

 

«Земле, моя всеплодющая мати...» — так назвав нашу вічну годувальницю Іван Франко. І ось новоявлені Зе-мельні ліберали, не запитавши дозволу у селян, збираються її продати. І немало — мільйони гектарів! Кажуть, продаватимуть тільки своїм. Та всім добре відомо, що на українській землі хазяйнують іноземні фірми, які хоч сьогодні готові прибрати до своїх рук найкращі в світі чорноземи.

До речі, наші «рідні» покупці, якщо так станеться, легко виманять землю у селян за безцінь. І вже як власну продадуть іноземцям за значно вищою ціною. Нічого святого. Одна нажива в голові.

Василь ВЕРБИЦЬКИЙ.

с. Вороньків

Бориспільського району

Київської області.

 

Із ринку землі матимуть зиск насамперед доморощені олігархи й закордонні міжнародні грошові магнати, котрі, власне, й стимулюють Зеленського до продажу сільгоспугідь із молотка. Спершу вони порозбирали на брухт заводи, а нині прагнуть за безцінь оволодіти землею моїх дідів, яку радянська влада насильно колективізувала, а їх, працьовитих хліборобів, знищила як класових ворогів. А тепер нащадки тих обкомівських носіїв, тієї антилюдяної ідеології прагнуть з допомогою сучасної земельної реформи під виглядом кращого майбутнього забезпечити безтурботне і сите життя для себе, своїх онуків, а не для простих селян, про що так солодко співають. Прагнучи вчергове задурити наші голови, приспати нашу пильність.

Віталій ОНИЩУК.

с. Затурці

Локачинського району

Волинської області.

 

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове