Архів
П’ятниця,
11 жовтня 2019 року

№ 80 (19727)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаВербиченька

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Як зберегти теплолюбні багаторічники

ПОРЯД із зимуючими у відкритому ґрунті багаторічниками і однолітниками є в садку окрема група квітів: будучи за своєю природою багаторічниками, вони вирощуються як однорічники. Позаяк теплолюбні і гинуть від морозу, не встигнувши в умовах короткого літа повністю реалізувати свій потенціал. Можна продовжити їм життя, якщо вчасно пересадити восени в горщики і зберегти до весни.

Теплолюбні багаторічники добре зимують на холодному світлому підвіконні. При цьому вони потребують мінімального поливу. У прохолодних умовах короткого дня розвиток рослин сповільнюється і вони успішно зберігаються до наступного сезону. Навесні їх підживлюють та частіше поливають, а згодом висаджують у горідчик або переносять на веранду (оберігаючи від приморозків). Рослини починають швидко рости і зацвітають раніше, ніж такі ж декоративні культури, вирощені через розсаду.

Теплолюбні багаторічники розмножуються вегетативно: живцюванням або діленням куща, що дає змогу швидко отримати велику кількість молодих рослин. Тому раціональніше зберегти дорослі рослини взимку, ніж наступної весни знову купувати їхню розсаду або вирощувати з насіння і довго чекати цвітіння. Цей спосіб прийнятний і для квітучих багаторічників, що продаються в горщиках (хризантеми, гербери, гвоздики та ін.).

Підходять для зберігання в будинку взимку такі теплолюбні рослини:

— Гацанія — низькорослий багаторічник із зеленим зверху і сріблясто-сірим знизу листям; вирізняється великими яскравими квітками. Гацанію пересаджують у горщик дуже акуратно, не пошкоджуючи коріння, із земляною грудкою.

— Цинерарія приморська — цінується не за скромні квітки, а за дивовижно красиве різьблене сріблясте листя. При вирощуванні з насіння росте дуже повільно. М’якою зимою цинерарія приморська може перезимувати у відкритому ґрунті й дати навесні нові паростки, але старе листя, пошкоджене взимку, доведеться видалити. В горщику цинерарія зберігається ідеально, наступного сезону швидко розростається в пухнасті кущики і цвіте.

— Петунія — багаторічна рослина, зберігається в будинку до весни і розмножується живцями. У жовтні петунію викопують, обрізавши довгі стебла, пересаджують у горщик і тримають у прохолодному місці. В лютому переставляють горщик із петунією на тепле світле підвіконня, відновлюють регулярні поливи і підживлюють. Молоді пагони петунії з 2-3 парами листя зрізають із «п’яткою» і висаджують у горщик з родючою землею і шаром піску на поверхні, поливають, ставлять міні-тепличку і притінюють.

— Сурфінія — гібрид петунії з двометровими стеблами, суціль усипаними численними великими квітками різного забарвлення. Сурфінія так само, як і петунія, зберігається взимку і піддається живцюванню.

— Еуріопс (жовта ромашка, маргаритка) — багаторічна рослина, що розростається в ширину. Кущ еуріопса восени ділять, кожну частину садять в окремий горщик, і на світлому вікні він продовжує цвітіння. Потім потрібно обрізати довгі пагони, а навесні пересадити еуріопс у садок.

— Феліція (блакитна, фіолетова ромашка) — багаторічна рослина, що витримує легкі приморозки; росте як на сонячному, так і в тінистому місці, добре розростається вшир. Восени феліцію пересаджують у горщики і ставлять на підвіконня.

— Остеоспермум — невисокі сильно розгалужені кущики, вкриті численними суцвіттями з металевим блиском, їхня темно-синя серединка із золотом має ефектний вигляд на тлі пелюсток різного забарвлення (білих, рожевих, рожево-червоних). Остеоспермум цвіте рясно і довго на клумбі і в контейнерній культурі, добре переносить приморозки.

— Пеларгонія, фуксія, гібридні бальзаміни, бегонія, катарантус — квіти, що розмножуються живцями для вирощування в кімнаті або на балконі. Восени, перед осінніми приморозками, їхні маточні рослини викопують і садять в окремі горщики або ущільнено по кілька штук в один для збереження взимку.

Осіння пересадка в горщики також дає змогу зберегти від морозу і продовжити вегетацію деяких однорічників для подальшого живцювання:

— Геліотроп — цвіте все літо з червня до приморозків; особливо ефектний в саду синій, ліловий, фіолетовий геліотроп (в поєднанні з рослинами, що мають жовті квіти). Навесні геліотроп можна живцювати від маточника, що перезимував у будинку.

— Куфея — цвіте яскравими кармінними квітками-трубочками безперервно і рясно з червня до приморозків; прекрасна на клумбах і в бордюрах. Куфея добре розмножується живцями.

Однорічні жоржини цвітуть так само чудово, рясно і довго, як і багаторічні — їхні визрілі бульби теж можна викопувати і зберігати до весни.

Версія для друку          До списку статтей

ПРАКТИЧНО завершились основні городні роботи, і вивільнився час для того, аби обміркувати якісь негаразди на своєму обійсті та способи їх подолання. Зокрема, А. Мшанецький з Одещини запитує про те, як боротись із осами на пасіці. Серед них є такі види — шершні й бджолині вовки, які просто по-варварському нищать бджолині сімейства, їдять мед, личинки. Нині саме час, щоб виконати один із дієвих заходів. Про нього, а також інші засоби захисту вуликів і піде мова.

Кожен господар мріє про високий урожай і розуміє, що гарантувати його може лишень внесення у достатній кількості органіки. Останньої бракує, адже худоби на селі дедалі менше. Тож згодяться відходи життєдіяльності і корів, і коней. Порівняємо їх — як вони «працюють» на ділянці, від чого ефект для культурних рослин більший.

Відомо, що живці для щеплення заготовляють двічі на рік: наприкінці осені й рано навесні. Зараз саме пора, причому осіння їх заготівля має переваги. В чому вони полягають та як нарізати живці й правильно зберігати — в одному з матеріалів.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове