Архів
П’ятниця,
11 жовтня 2019 року

№ 80 (19727)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаВербиченька

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Що неприємніше від крота? Сліпець

«Хто в мене бешкетує в городі? В землі якийсь звірок прориває пори, залишаючи після себе купи землі. А якісь інші підземні жителі також проривають нори, але куп не вигортають. Як із ними боротися?» — запитав у редакції Анатолій Романович Куценко із с. Варварівки Вовчанського району Харківської області.

ЯКЩО земля на ділянці піднялася пухким валом, ніби під нею пройшлася величезна капустянка, а рослини навколо зів’яли, знайте — це сліпець.

Коли ж там і сям у садку горбки землі — діє кріт.

Багатьом здається, що сліпець — це тварина, подібна до крота. Він дійсно нагадує крота тим, що теж сліпий і під землею риє нори, проте якщо на городі оселився сліпець, то лиха буде значно більше, ніж від крота. Кріт перекопує город, а сліпець ще й урожай нищить.

Сліпець значно більший за крота. У довжину тварина сягає 35 см. Передні різці у нього просто величезні, якими він за лічені секунди здатний заритися в землю. Сліпця можна сміливо назвати чемпіоном з копання землі. Він здатний прорити 200-метровий тунель, а кріт може похвалитися протяжністю його 360 метрів.

Нори сліпця розташовуються кількома ярусами (на рис.). Складна система горизонтальних кормових ходів прокладається неглибоко — 10-25 см. Вони ведуть на глибинний ярус, де на глибині 80-120 або навіть 320 см розташовані одна-три гніздові камери. Діаметр ходів від 5-6 до 11-12 см. При прокладанні їх через тимчасово влаштований віднорок земля викидається на поверхню, утворюючи купу заввишки 10-25 см, діаметром від 20-30 до 240 см.

Сліпці належать до гризунів, а кроти — до комахоїдних. Перші риють, прагнучи відшукати підземні частини рослин — бульби, цибулини, коренеплоди та інші смаколики.

Кроти ж на відміну від сліпців не шукають собі корм у городах і до присадибних ділянок вони теж абсолютно байдужі. Вони хижаки, які ласують дощовими і земляними хробаками. Їхньою поживою є личинки метеликів, хрущів, жуків та інших шкідливих комах. Цим вони, звичайно, надають неоціненну послугу садівникам.

Сліпця позбутися вкрай важко. Найчастіше застосовують сильні отрути, такі ж, як для щурів. Але з ними треба бути обережним, адже в садку, дачі, на городі перебувають діти, домашні тварини.

Сліпці хитрі, як і щури, вони обходять капкани і отруйні принади. На сліпця діє холодна вода, газові шашки та інші пристосування. Багато городників роблять підземні самостріли і арбалети для знищення сліпців.

Проти цих гризунів діють ті ж способи, що і проти кротів. Вони не переносять вібрації і шуму під землею. Є прилади Антикрот, які працюють і проти сліпців.

Можна ставити капкани, але справа ця копітка, позаяк знаряддя треба заглибити в землю, розташувати біля входу / виходу нори. Причому зовсім не обов’язково, що сліпець скористається саме цим ходом. За свідченнями городників, сліпці розумні. Якщо тварина потрапить до капкана або в пастку, інші будуть попереджені про небезпеку, і більше жоден із них не попадеться. Найчастіше вони обходять паст­ки, капкани стороною.

Позбутися сліпців може допомогти кіт або кішка. Найкраще, якщо кішка раніше вже ловила щурів.

Ходи або нору сліпця можна легко визначити за підземними ходами — під вагою людини земля провалюється. Тоді треба відрити нору (півметра по ходу) і почекати, коли сліпець почне забивати землею вихід, бо він не терпить протягів.

У цей час необхідно підготувати нору до наступної операції. Над виходом зробити заглиблення сантиметрів на 30 (багнет лопати), розширити до півметра вусібіч. І очікувати повторної появи сліпця біля виходу з котом чи кішкою.

І насамкінець. Варто знати, що кроти і сліпці перебувають під охороною закону. Їхні популяції занесені до Червоної книги. Полювання на цих звірків заборонене. Тому в разі, коли сліпець облюбував ваш город, буде правильним не знищувати, а створити нестерпні умови для нього, щоб перейшов на інше місце.

Версія для друку          До списку статтей

ПРАКТИЧНО завершились основні городні роботи, і вивільнився час для того, аби обміркувати якісь негаразди на своєму обійсті та способи їх подолання. Зокрема, А. Мшанецький з Одещини запитує про те, як боротись із осами на пасіці. Серед них є такі види — шершні й бджолині вовки, які просто по-варварському нищать бджолині сімейства, їдять мед, личинки. Нині саме час, щоб виконати один із дієвих заходів. Про нього, а також інші засоби захисту вуликів і піде мова.

Кожен господар мріє про високий урожай і розуміє, що гарантувати його може лишень внесення у достатній кількості органіки. Останньої бракує, адже худоби на селі дедалі менше. Тож згодяться відходи життєдіяльності і корів, і коней. Порівняємо їх — як вони «працюють» на ділянці, від чого ефект для культурних рослин більший.

Відомо, що живці для щеплення заготовляють двічі на рік: наприкінці осені й рано навесні. Зараз саме пора, причому осіння їх заготівля має переваги. В чому вони полягають та як нарізати живці й правильно зберігати — в одному з матеріалів.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове