Вівторок, 8 жовтня 2019 року № 79 (19726)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19726/print.php?n=43648

  • Зверніть увагу

Забудькуватість: вікове або хвороба

Галина ЧЕРВОНЮК,

невролог.

З ВІКОМ люди інколи помічають погіршення своєї пам’яті — забудькуватість. Можливо, це симптом початку хвороби Альцгеймера (найпоширенішої форми деменції) — надбаної недоумкуватості. Найчастіше ця недуга проявляється в людей після 65 років, але цілком можливий і більш ранній її розвиток.

Хвороба підкрадається непомітно, вперто прогресуючи. Погано запам’ятовується нова інформація, плутаються події минулого і нинішнього. Страждає орієнтування в часі: порушується уявлення про часову послідовність подій. Розладнуються мова і рухова функція. На гірше змінюється характер: хворий стає роздратований і егоїстичний або ж апатичний і бездіяльний. Можливі галюцинації, депресії.

Тільки фахівці зможуть розпізнати хворобу Альцгеймера, не плутаючи її ознаки з іншими порушеннями. Допоможуть методи діагностики: магнітно-резонансна томографія, тестування психіки, інтелекту й пам’яті тощо.

Не варто панікувати завчасно. Причиною ослаблення пам’яті може бути не лише хвороба Альцгеймера. Зокрема, цьому сприяють атеросклероз мозкових судин, зловживання алкоголем, куріння, часті стреси тощо.

Ведіть активний спосіб життя, розв’язуйте кросворди, більше спілкуйтеся з людьми, стежте за харчуванням — і ваша пам’ять неодмінно поліпшиться.