Вівторок, 8 жовтня 2019 року № 79 (19726)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19726/print.php?n=43647

  • Порада

Не бійтеся температури

Людмила ДОЦЕНКО,

терапевт.

КОЛИ у нас підвищується температура, ми задумуємося: збивати її чи ні? Нібито й неправильно так робити, адже в такий спосіб організм бореться з недугою. Але ж і не збивати боязно, та й відчуття жару дуже неприємне.

Втім, боятися температури не варто.

Висока температура не хвороба, а захисний механізм організму — це по-перше. По-друге, показники ртутного стовпчика на термометрі аж ніяк не свідчать про тяжкість недуги. Бо жар не просто ознака хвороби, а ще й пристосовницька реакція організму, яка допомагає здолати болячку. На тлі лихоманки посилюється фагоцитоз, стимулюється вироблення антитіл, збільшується утворення інтерферону, що заважає розмножуванню вірусів і бактерій. Тому при інфекційних захворюваннях приймати жарознижувальні ліки слід лише тоді, коли є ризик порушення функції серцево-судинної, нервової та інших систем. Значно корисніше багато пити і створити доступ свіжому повітрю.

Крім того, висока температура — це ще й підказка для лікаря (тип гарячки допомагає швидше зорієнтуватись у діагнозі). Ось чому не треба поспішати її збивати. До ліків варто удаватися лише тоді, коли жар виник унаслідок отруєння, теплового удару або якщо він супроводжується тяжким загальним станом (сильний біль, задишка, розлад свідомості, судоми).

Але якщо температура підвищилась у новонародженої дитини, негайно звертайтеся до лікаря!