Вівторок, 8 жовтня 2019 року № 79 (19726)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19726/print.php?n=43646

Якщо в нирках фосфати

«У мене в нирках виявили фосфати. Як можна підтримувати своє здоров’я з допомогою трав? Як харчуватися при цьому?»

Ніна Ж.

м. Могилів-Подільський Вінницької області.

 

ЗАЗВИЧАЙ пісок, каміння в нирках — це наслідок порушення обміну речовин, особливо водно-сольового, та зміна хімічного складу крові. Причин виникнення піску в нирках багато. Це малорухливий спосіб життя, що веде до порушення фосфорно-кальцієвого обміну; характер харчування (велика кількість білка в їжі або одноманітна дієта), а також кліматичні, географічні та житлові умови, професія й успадковані генетичні чинники. Крім цього — інфекції сечовивідних шляхів, анатомічні зміни у верхніх сечовивідних шляхах (наприклад гідронефроз).

Найперше слід звернути увагу на рідину. Її потрібно вживати велику кількість. Це можуть бути морси із журавлини чи брусниць, мінеральна вода. Чудовий варіант — узвар (компот із сухофруктів). Добове споживання рідини за кальцієфосфатних каменів, як у читачки, має становити не менш як 2-2,5 літра. Дієта при цьому передбачає обмеження вживання молока, сиру, рибних продуктів.

Таке ж добове споживання рідини має бути і за наявності у нирках оксалатів. У харчуванні доведеться обмежити кількість молока, сиру, шоколаду, щавлю, салату, чорної смородини, полуниці, міцного чаю і какао.

Загальна порада: не пересолюйте їжу, з раціону вилучіть мариновані та консервовані овочі (з оцтом).

За фосфатних каменів допоможуть такі збори.

1. Траву звіробою, коріння марени красильної, траву парила, м’яту та насіння кропу взяти порівну й подрібнити. Столову ложку цієї суміші залити 0,5 літра окропу, п’ять хвилин кип’ятити, ніч настоювати, а вранці перецідити. Пити по 2/3 склянки тричі на день до їди. І так — протягом місяця, після чого зробіть перерву на 10-14 днів і продовжуйте лікування.

2. Закінчите пити цей збір, попийте інший: коріння лопуха, корінь аїру, трава парила й золотушнику. Приготування й застосування — ті самі.

Якщо не дуже хочеться марудитися зі зборами, то бодай курсами пийте відвари сечогінних трав: хвоща польового, мучниці, споришу, золотушнику та інші.

Дуже добрий каменедробильний ефект має коріння марени красильної, яке можна, до речі, використовувати як і в зборі з іншими лікарськими травами, так і окремо.

Добре було б провести місячний курс вживання відвару зерен вівса — він чинить позитивний вплив на сольовий обмін в організмі та сприяє виведенню зайвих солей. Залийте склянку зерен вівса літром води й кип’ятіть 30 хвилин, ніч нехай настоюється, а вранці відцідіть відвар і випийте протягом дня за три рази. Курс — місяць.

Любов САЛІЙ, фітотерапевт.