Вівторок, 8 жовтня 2019 року № 79 (19726)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19726/print.php?n=43643

  • Власний довід

Кавуни. Волинські!

Світлана ЗОЗУЛЯ.

Волинська область.

Фермер Василь Сидорук із села Мирин Ковельського району «оселив» на мальовничій Волині баштанну культуру, більш звичнішу для Півдня України, — кавун. З двох гектарів посівної площі йому вдалося зібрати 120 тонн смугастого врожаю.

ВИСАДИВШИ в червні розсаду, Василь вже наприкінці липня куштував свої перші кавуни. Тобто від насінини до стиглого плода минули якихось 70-80 днів.

— Як для першого року вирощування, то я задоволений. Буду й далі займатися цією культурою, пробувати інші сорти. Моя родина вже звикла, що я завжди саджу щось нове. Хоча дехто з односельців ставиться до моїх городніх експериментів скептично…

Цьогорічним урожаєм Василь довів усім, хто сумнівався, що немає нічого неможливого і волинські кавуни не гірші за херсонські, бо не менш солодкі.

— Сам реалізовував їх оптом по 2-3 гривні за кілограм, на ярмарках — по 4-4,5 гривні. Витрати, зокрема й на органічні добрива, окупилися. Ще й заробив трохи, — ділиться досвідом співрозмовник. — По насіння звернувся до фахівців. Бо якість посівного матеріалу дуже важлива. Мені допомогла компанія «Магнат Агро», її працівники консультували й під час вирощування розсади та перенесення її в ´рунт. Потрібно було уважно стежити за процесом вегетації, проаналізувати особливості ґрунту, специфіку погодних умов, кількість сонячних днів. Гадаю, наступного року, вже маючи певний досвід, впораюся самотужки.

Вирощуючи будь-яку культуру, мало вкладати душу в цей процес, важливо професійно до нього підходити, дотримуватись рекомендованої технології. Готуючи ґрунт до сівби, пан Василь застосовував перегній, що був оброблений біологічними препаратами, які «прибирають» патогенні мікроорганізми попередніх періодів і не дають заселитися шкідникам і хворобам, які потім потраплять у землю, а із неї на розсаду нової культури. Насіння було оброблене стимулятором росту. Для обробки рослини від ґрунтових і поверхневих шкідників волинський фермер застосовував лише біологічні інсектициди, які дешевші, а найголовніше, безпечніші за хімічні.

А в тому, що волинський кавун не менш солодкий, ніж херсонський, авторка цих рядків мала змогу переконатися, скуштувавши його на Дні поля в селищі Торчин Луцького району.