Вівторок, 8 жовтня 2019 року № 79 (19726)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19726/print.php?n=43636

  • Новини АПК

Таке різне лідерство

Руслана ЗІНЧЕНКО.

ЯК ВІДОМО, останні кілька років Україна є одним із головних постачальників агропродовольчої продукції до Євросоюзу. Цього року за цим показником ми вийшли на третє місце, випередивши такого аграрного гіганта, як Китай. Перше місце залишилося за США, друге — за Бразилією.

Але водночас наша країна відзначилась і сумнівним лідерством. Ми на останньому місці в Європі за рівнем державної підтримки агропромислового комплексу. Торік в Україні обсяг коштів за програмами підтримки розвитку АПК становив чотири євро на га. Тим часом у Естонії та Румунії — 164 та 197 євро відповідно, у Латвії — 158 євро. Найбільше державної фіндопомоги отримує агропромисловий комплекс Греції (945 євро на га), Словенії (738) та Нідерландів (715). І попри таку велику різницю у ставленні держави до своїх, образно кажучи, гречкосіїв, Україна успішно конкурує і на європейському, і на світовому аграрних ринках. Ми таки унікальна нація.

Чи з цього треба починати?

ЯК ВІДОМО, нова влада ініціювала тотальну перевірку отримувачів агродотацій. Одразу три силові органи — НАБУ, ДБР і Нацполіція — розпочали перевірки фермерів, які торік інвестували в будівництво інфраструктури АПК. Одними з перших під прес правоохоронців потрапили агропідприємства «Кищенці» на Черкащині та «Урманське» на Тернопільщині. Слідчі проводять виїмки документів і допитують співробітників. За словами колишньої екс­чільниці МінАПК, яке Зекоманда блискавично ліквідувала, перевірки видачі та розподілу агродотацій у їхньому відомстві засвідчили відсутність порушень. А от у фермерів такі дії правоохоронців лише посилять недовіру до держави.

Мовою статистики

ЗА ДАНИМИ Держстату, у вітчизняній аграрній галузі спостерігається тенденція до скорочення числа штатних працівників. Так, середньооблікова їх кількість у сільському господарстві становила 408 тис. осіб, що на 3,1% менше, ніж торік (420,7 тис. осіб) і на 6,5% менше, ніж станом на серпень 2017 р. (436,5 тис. осіб).

Водночас зарплата аграріїв зростає. Так, станом на серпень 2019 р. середня заробітна плата в сільському господарстві становила 8 703 грн, що на 17,5% більше, ніж роком раніше (7 408 грн). А у порівнянні з серпнем 2017 р. середньомісячна зарплата працівників сільського господарства зросла на більш ніж 50%.

Втім, згідно з статистичними даними Державної служби зайнятості, середня зарплата аграрія — 5 984 грн, а за інформацією сайта AgroRobota.сом у серпні працівники агрокомплексу отримували пересічно 15,7 тис. грн. Така різниця у даних пояснюється тим, що Держстат отримував їх від фіскальних органів, а ДСН та AgroRobota аналізували власні бази запитів і пропозицій на ринку праці.