Вівторок, 8 жовтня 2019 року № 79 (19726)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19726/print.php?n=43630

  • Неоголошена війна

I надія, і тривога

Михайло ВЕДМІДЬ.

НАПРУЖЕНІСТЬ у зоні проведення ООС не спадає: щодоби бойовики кількадесят разів обстрілюють позиції Об’єднаних сил. Унаслідок ворожого вогню минулого тижня троє українських захисників загинули, ще семеро дістали поранення.

На понеділок, 7 жовтня, було анонсовано початок розведення сил і засобів поблизу Петрівського Донецької області та Золотого — Луганської. Саме ця дата і точки для розведення були узгоджені у Мінську 1 жовтня на засіданні Тристоронньої контактної групи. Президент Володимир Зеленський запевнив, що це «ніяк не вплине на безпеку» мирних жителів населених пунктів, які після відведення опиняться в «сірій зоні».

Втім, незважаючи на його запевнення, частина мешканців селища Золоте-4, яке адміністративно є частиною міста Золоте, звернулися до Глави держави із закликом не відводити підрозділи Збройних сил України. Вони наголошують: «Такі відведення підрозділів ЗСУ призводили лише до погіршення становища місцевих мешканців: місце проживання перетворюється на «сіру зону», де життя людини нічого не вартує, ЗС України — гарантія безпеки нашого життя».

Заспокоїти людей поспішив заступник голови Нацполіції Вадим Троян: «Ми збільшуємо кількість співробітників поліції, які у складі піших та автопатрулів реагуватимуть на виклики і повідомлення громадян і гарантуватимуть публічну безпеку у населених пунктах на лінії зіткнення».

Тим часом до Золотого прибув лідер партії «Національний корпус» Андрій Білецький разом із ветеранами-добровольцями. Вони заявили про готовність захищати селище в разі відведення українських військових. «Це наш останній блокпост, і ми даємо слово, що ніколи його не залишимо», — запевнив Білецький. Водночас він висловив сподівання, що відведення військ не відбудеться, а «буде лише велика українська перемога»...