Архів
Вівторок,
8 жовтня 2019 року

№ 79 (19726)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Виклик самій королеві

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Через Brexit Борис Джонсон опинився на межі відставки.

Докладніше...
Уряд меншості святкує перемогу

ПОРТУГАЛІЯ. На парламентських виборах упевнено перемагають соціалісти.

Докладніше...
Стратегічний проєкт

ПОЛЬЩА підписала договір на будівництво судохідного каналу в обхід Росії.

Докладніше...
Нідерланди, а не Голландія

НІДЕРЛАНДИ. Уряд припинив використання назви країни Голландія.

Докладніше...
Підтримки вже не буде

США відмовилися від проведення у Сирії спільної з Туреччиною операції.

Докладніше...
Спрацювали на упередження

ІНДІЯ. У Нью-Делі почалась спецоперація через загрозу атаки кашмірських бойовиків.

Докладніше...
Усім аеропортам аеропорт

КИТАЙ. У Пекіні відкрився другий міжнародний аеропорт «Дасін».

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Власний довід

Кавуни. Волинські!

Світлана ЗОЗУЛЯ.

Волинська область.

Фермер Василь Сидорук із села Мирин Ковельського району «оселив» на мальовничій Волині баштанну культуру, більш звичнішу для Півдня України, — кавун. З двох гектарів посівної площі йому вдалося зібрати 120 тонн смугастого врожаю.

ВИСАДИВШИ в червні розсаду, Василь вже наприкінці липня куштував свої перші кавуни. Тобто від насінини до стиглого плода минули якихось 70-80 днів.

— Як для першого року вирощування, то я задоволений. Буду й далі займатися цією культурою, пробувати інші сорти. Моя родина вже звикла, що я завжди саджу щось нове. Хоча дехто з односельців ставиться до моїх городніх експериментів скептично…

Цьогорічним урожаєм Василь довів усім, хто сумнівався, що немає нічого неможливого і волинські кавуни не гірші за херсонські, бо не менш солодкі.

— Сам реалізовував їх оптом по 2-3 гривні за кілограм, на ярмарках — по 4-4,5 гривні. Витрати, зокрема й на органічні добрива, окупилися. Ще й заробив трохи, — ділиться досвідом співрозмовник. — По насіння звернувся до фахівців. Бо якість посівного матеріалу дуже важлива. Мені допомогла компанія «Магнат Агро», її працівники консультували й під час вирощування розсади та перенесення її в ´рунт. Потрібно було уважно стежити за процесом вегетації, проаналізувати особливості ґрунту, специфіку погодних умов, кількість сонячних днів. Гадаю, наступного року, вже маючи певний досвід, впораюся самотужки.

Вирощуючи будь-яку культуру, мало вкладати душу в цей процес, важливо професійно до нього підходити, дотримуватись рекомендованої технології. Готуючи ґрунт до сівби, пан Василь застосовував перегній, що був оброблений біологічними препаратами, які «прибирають» патогенні мікроорганізми попередніх періодів і не дають заселитися шкідникам і хворобам, які потім потраплять у землю, а із неї на розсаду нової культури. Насіння було оброблене стимулятором росту. Для обробки рослини від ґрунтових і поверхневих шкідників волинський фермер застосовував лише біологічні інсектициди, які дешевші, а найголовніше, безпечніші за хімічні.

А в тому, що волинський кавун не менш солодкий, ніж херсонський, авторка цих рядків мала змогу переконатися, скуштувавши його на Дні поля в селищі Торчин Луцького району.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Стане ще складніше?
Читати
Нам продадуть «джавеліни»
Читати
На «голівуд» час є...
Читати
Очікують конкуренцію
Читати
Державну — знати!
Читати
Насильству стоп
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове