Вівторок, 17 вересня 2019 року № 73 (19720)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19720/print.php?n=43429

  • Агроперспектива

Є у кого вчитися

Світлана УСАТЮК.

Івано-Франківська область.

ПРОЕКТ із розвитку сільських територій почнуть впроваджувати на Прикарпатті. Його учасниками можуть стати всі охочі: ті, хто планує започаткувати власну справу, представники об’єднаних територіальних громад, журналісти. Організатори проекту (Агенція розвитку ОТГ Прикарпаття та Івано-Франківський центр розвитку місцевого самоврядування) пропонують вісім панельних тренінгів, під час яких буде можливість ознайомитися з найкращими практиками господарювання.

Перший тренінг проведуть на базі ферми «Покутський равлик», яка працює в селі Копачинці Городенківського району. Господарство з вирощування слимаків у липні минулого року створила група активних жителів. Нині на десяти сотках землі тут — 250 тисяч равликів. У перспективі розширення земельної ділянки до одного гектара. Також у планах продаж равликів у заклади харчування, експорт їх у європейські країни.

— Уже є фермери, з якими ми проводили спільні навчання, вони закуповували в нас маточне поголів’я, — розповідає співвласник ферми «Покутський равлик» Іван Паламарчук. — До кінця цього року разом ми сформуємо партію равликів для експорту в Чехію і Швецію. Мріємо постачати слимаків до Франції та Італії, де є культура їх споживання.

У Копачинцях фермерство поєднали з розвитком туризму. Гостям села пропонують не тільки оглянути равликове господарство і скуштувати екзотичну страву зі слимаків, а й запрошують на прогулянку туристичним маршрутом «Стежка равлика». На шляху туриста — ліс, водоспади, річка Дністер, інші мальовничі місцеві краєвиди.

Равликова ферма у Копачинцях не єдина успішна практика ведення господарства на Прикарпатті. В області є чимало інших позитивних прикладів газдування.

— Можна відвідати кооператив у селі Чесники Рогатинського району, де займаються виробництвом твердих сирів, — розповідає заступник директора департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Степан Вінтонович. — Є нагода ознайомитись із роботою кооперативу «Чиста флора» у Коломийському районі. Там займаються заготівлею лікарських трав, приготуванням різних напоїв.

За словами Степана Вінтоновича, було б цікаво і корисно поспілкуватися із пасічниками, які проживають у місті Долина. Нещодавно вони виграли грант і збираються організовувати кооператив із розвитку бджолярства.

Також в області фермери успішно працюють у рибництві, вирощуванні лохини, закладають сади.

Одним словом, є у кого повчитися підприємництву, дізнатися про секрети маркетингу і пошуку ринків збуту. Щоб ці знання стали доступними для широкої аудиторії, організатори панельних тренінгів мають намір описати найкращі практики господарювання, а потім видрукувати спеціальну брошуру.