Архів
Вівторок,
17 вересня 2019 року

№ 73 (19720)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Прем’єр пішов ва-банк

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ вийде 31 жовтня зі складу ЄС.

Докладніше...
Проблемний вузол відносин

ЧЕХІЯ. Президент Мілош Земан виступив проти незалежності Косова.

Докладніше...
Атака на нафтозавод

САУДІВСЬКА АРАВІЯ. На нафтопереробному заводі Saudi Aramco сталась масштабна пожежа.

Докладніше...
Права людини понад усе

ПОЛЬЩА. У Варшаві відкрилась щорічна нарада ОБСЄ з питань фундаментальних свобод людини.

Докладніше...
Просять британське громадянство

КИТАЙ. У Гонконгу вже 100 днів не вщухають протести.

Докладніше...
Нова конфедеративна держава?

РОСІЯ і БІЛОРУСЬ планують до 2022 року створити конфедеративну державу.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На теми моралі

Все бачили і не втрутилися

Олена КОЩЕНКО.

Днями у Дніпрі перед приміщенням обласної прокуратури відбувся невеликий пікет. Проблема, до якої прагнули привернути увагу його учасники, надзвичайно актуальна для нашого суспільства — жорстоке поводження у сім’ях із малолітніми дітьми і безкарність за такі дії дорослих.

ПРО її масштаби свідчить такий факт: торік близько п’яти тисяч українських дітей стали жертвами домашнього насильства, яке призвело до їхнього каліцтва. Загалом же, за даними Ради Європи, сьогодні у нашій державі кожна четверта дитина стає жертвою фізичного насильства у сім’ї, а кожна третя — психологічного… Нині ж пікетувальники розгорнули плакат із вимогою «покарати вбивцю Кіри Дяченко». Вже рік минув від дня смерті цієї чотирирічної дівчинки з міста Жовті Води. Два тижні за її життя боролись спочатку жовтоводські, а потім криворізькі лікарі після того, як пасербицю «із виховною метою» відлупцював вітчим.

…Якось уранці дівчинка, граючись, випадково обвалила поличку, яка висіла на стіні в її кімнаті. Гуркіт почув суворий вітчим. Чоловіка розлютило, що його розбудили, бо хотів виспатись. А коли зайшов у кімнату і побачив, що сталося, то від люті геть злетів із котушок. Кинувся щосили лупцювати пасербицю. Після одного такого удару Кіра впала і вдарилась головою об вістря зламаної полиці…

Принаймні саме такі перші свідчення дав вітчим у поліцейському відділку, куди його доправили аж на третій день трагедії — після заяви у службу 102 медперсоналу лікарні. Тільки тоді «батьки» звернулись до медзакладу по допомогу. Лікарі були вражені побаченим: у дитини (а вона перебувала вже в стані коми) був проламаний череп, зламані два ребра, все тіло вкрите синцями.

На жаль, за словами лікарів, рятувати Кіру було вже пізно, був втрачений дорогоцінний час. Коли дівчинка померла у реанімації, статтю перекваліфікували на суворішу — умисне нанесення тяжких тілесних ушкоджень, які спричинили смерть. Підозрюваному загрожував тюремний термін 7-10 років. За логікою, мала відповісти і матір дитини, на очах якої, як згодом дали показання свідки, її співмешканець систематично «виховував» дитину кулаками. Здавалося б, є беззаперечні докази насильницької смерті малолітньої дитини, зізнання самого ката-вітчима… Проте після похорону пасербиці він найняв адвоката і вже у його присутності під час чергового слідчого допиту відмовився від своїх показань. Він раптом «згадав», що не бив дитини, а просто на неї «чогось впала зі стіни полиця».

До сьогодні винні у вбивстві дитини не покарані. Слідство досі з’ясовує, що ж насправді трапилось. Хочеться сподіватись, що воно таки встановить і доведе істину. Втім, якщо замислитись, то, за великим рахунком, винних у смерті чотирирічної дівчинки, нехай і опосередковано, багато. Адже про систематичні знущання вітчима над пасербицею знали (здогадувалися) і родичі маленької, і місцева соціальна служба, на обліку якої перебувала родина як неблагополучна, і вихователі дитсадка, до якого дівчинка приходила із синцями (щоправда, вони виправдовуються, що заявляли про це у соціальну службу), і сусіди, які були свідками такого «виховання» у цій родині. Знали і не втрутились.

…А тим часом через такий невикорінний у нашому суспільстві принцип «моя хата скраю» в українських родинах продовжує процвітати фізичне і психологічне насилля над малолітніми дітьми. В Івано-Франківську вітчим ледь не до смерті побив п’ятимісячне немовля за те, що те вночі плакало — не давало спати… У Херсонській області «виховання» батьками неслухняного синочка у сім’ї закінчилося для того забоєм легень, печінки і нирок. Батьки-кривдники кинулись рятувати дитину, а коли вона померла в реанімації, звинуватили лікарів у недбалості. У селі Северинівка Жмеринського району Вінниччини вітчим заповзявся виховувати пасинка сокирою… Причому подібне трапляється не тільки в неблагополучних, а й «цілком пристойних» за відгуками громадськості.

Сьогодні немає області, де не траплялося б подібне. Оприлюднена статистика, стверджують правозахисники, аж ніяк не відображає реальний масштаб домашнього насилля над дітьми в Україні. Адже всі його випадки відслідкувати неможливо із багатьох причин: страх дітей, мовчання батьків, байдужість оточення. Здебільшого діти вважаються власністю батьків, а не людьми, які мають право на захист особистості.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Проект Держбюджету вже в роботі
Читати
«Відкриті списки» не відповідають Конституції
Читати
Влада змінюється, а МВФ стабільний
Читати
Фотограф, нянька, тамада...
Читати
I ми серед лідерів
Читати
Контролювати громадою
Читати
Отруїлися діти
Читати
Спроба очорнити українців
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове