Архів
Вівторок,
17 вересня 2019 року

№ 73 (19720)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Прем’єр пішов ва-банк

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ вийде 31 жовтня зі складу ЄС.

Докладніше...
Проблемний вузол відносин

ЧЕХІЯ. Президент Мілош Земан виступив проти незалежності Косова.

Докладніше...
Атака на нафтозавод

САУДІВСЬКА АРАВІЯ. На нафтопереробному заводі Saudi Aramco сталась масштабна пожежа.

Докладніше...
Права людини понад усе

ПОЛЬЩА. У Варшаві відкрилась щорічна нарада ОБСЄ з питань фундаментальних свобод людини.

Докладніше...
Просять британське громадянство

КИТАЙ. У Гонконгу вже 100 днів не вщухають протести.

Докладніше...
Нова конфедеративна держава?

РОСІЯ і БІЛОРУСЬ планують до 2022 року створити конфедеративну державу.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

Вовчий терор

Віктор ЗЕЛЕНЮК.

Вінницька область.

На фото автора: Микола Боднаревський з козою, яка врятувалась од вовків.

Такого масштабного зухвальства сіроманці ще не виявляли. На пасовищі в Нагорянах було вчинено напад на козине стадо Миколи і Наталії Боднаревських. Від набігу зграї загинуло десять кіз, а одинадцята, покалічена, дивом урятувалася.

ТОГО ДНЯ випасала кіз помічниця Боднаревських Тамара. Після обіду вона вигнала стадо у вибране місце за селом. Ховаючись від спекотного сонця, тварини розбрелися стрімкими крутосхилами.

— Як розповіла мені згодом перелякана пастушка, вона побачила лише одного великого, розміром з теля, вовка, який відрізав гурт кіз від основного стада, — каже Микола Боднаревський. — Він загнав їх у глибокий виярок, де чекали, очевидно, інші члени зграї. Найімовірніше там були голодні вовченята, бо сам хижак не впорався б із такою кількістю здобичі. Вони, мабуть, уже підросли, а самі полювати ще не навчилися…

Про те, що вовк був не один, свідчить і той факт, що десь за півгодини після нападу не залишилось жодних слідів «трапези» — ні крові, ні об’їдків, ані самих тварин. Їх, напевно, зразу ж поволокли у лігво. Наступного дня зранку ми з дружиною знову вийшли на пошуки зниклих кіз. Вони у нас навчені відгукуватися на поклики, але всі наші старання виявилися марною тратою часу. Хоча нам вдалося натрапити на одну розтерзану козячу тушку. Ми її сфотографували і залишили в чагарниках — нехай уже доїдають…

Узяли сіроманці у нас найкращих робочих, дійних кіз. Можливо, вони були ще й погуляними, бо зараз проходить період парування — у стаді «працюють» два цапи з трирічним «досвідом роботи». Кожна коза коштує сьогодні в середньому півтори тисячі гривень. Неважко порахувати втрати фермера.

Загалом же з вини вовків у нас зменшилося поголів’я на двадцять п’ять кіз, — розповідає пан Микола. — І це проблема не лише моя, а й жителів довколишніх сіл — Хоньківці, Козлів, Яришів, Кремінне, Лядова, де у людей є свої рахунки з вовками…

Його слова підтверджує і хоньківський сільський голова Сергій Побережник: «Я родом з цих країв і ніколи раніше не чув про нашестя вовків, а минулої зими вони заявили про себе нападами на свійських тварин. Тоді районна влада відреагувала на наше спільне прохання і організувала відстріл хижаків. Було мобілізовано для цієї непростої справи три бригади місцевих мисливців, які знищили чотирьох вовків. Та під час облав не впольованою залишилася вовчиця — вона й дала новий приплід. Якщо оперативно не вжити ніяких заходів, то може статися так, що незабаром наші села перетворяться на закриту зону для заїжджих відпочивальників, а ми, місцеві, муситимо якось самі виживати в такій ситуації…».

За словами Сергія Побережника, з нинішнього травня по серпень у їхньому селі пропало чотири кози, зокрема дві його — «поцупили навіть з ланцюгами, якими дружина припинала тварин на пасовищі».

— З початком навчального року я серйозно переживаю за безпеку тринадцятьох дітей, які за три кілометри ходять пішки з хутора Качурівка до школи в Хоньківцях. До мене вже зверталися стурбовані батьки, проте я практично безсилий їм чимсь зарадити — надія тільки на мисливців-професіоналів, яких уже шукає Микола Боднаревський.

— У наших лісах помітно зменшилася популяція диких копитних, і головна причина цього явища — вовки, — вважає лісник Могилів-Подільського райагролісу Петро Гуліч. — Дорослій тварині щодня потрібно з’їдати понад два кілограми м’яса. Але лісова «кормова база» не нескінченна, тому й виходять сіроманці полювати свійських тварин. Вовка важко вполювати, бо хитрішого і сильнішого звіра немає. Не кожен мисливець здатний його перехитрити. Моєму синові Станіславу, який працює лісником у Мурованокуриловецькому районі, торік вдалося застрелити двох вовків. За це він отримав солідну грошову винагороду.

Петро Гуліч вважає, що сьогодні стоїть питання не про врегулювання чисельності вовчої зграї, яка з дня на день стає все агресивнішою, а про її ліквідацію. Бо кожна вовчиця дає шість-вісім особин приплоду, з яких виживає більша частина. Тож можна уявити масштаби загрози, яка чекає на придністровські села у найближчій перспективі. При цьому варто зауважити, що лігво вовка в терняках взагалі неможливо знайти, і знищити їх усіх одразу нікому не вдавалося. Тому не треба переживати, що «лісових санітарів» не стане.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Проект Держбюджету вже в роботі
Читати
«Відкриті списки» не відповідають Конституції
Читати
Влада змінюється, а МВФ стабільний
Читати
Фотограф, нянька, тамада...
Читати
I ми серед лідерів
Читати
Контролювати громадою
Читати
Отруїлися діти
Читати
Спроба очорнити українців
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове