Архів
Вівторок,
17 вересня 2019 року

№ 73 (19720)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Прем’єр пішов ва-банк

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ вийде 31 жовтня зі складу ЄС.

Докладніше...
Проблемний вузол відносин

ЧЕХІЯ. Президент Мілош Земан виступив проти незалежності Косова.

Докладніше...
Атака на нафтозавод

САУДІВСЬКА АРАВІЯ. На нафтопереробному заводі Saudi Aramco сталась масштабна пожежа.

Докладніше...
Права людини понад усе

ПОЛЬЩА. У Варшаві відкрилась щорічна нарада ОБСЄ з питань фундаментальних свобод людини.

Докладніше...
Просять британське громадянство

КИТАЙ. У Гонконгу вже 100 днів не вщухають протести.

Докладніше...
Нова конфедеративна держава?

РОСІЯ і БІЛОРУСЬ планують до 2022 року створити конфедеративну державу.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Агроперспектива

Є у кого вчитися

Світлана УСАТЮК.

Івано-Франківська область.

ПРОЕКТ із розвитку сільських територій почнуть впроваджувати на Прикарпатті. Його учасниками можуть стати всі охочі: ті, хто планує започаткувати власну справу, представники об’єднаних територіальних громад, журналісти. Організатори проекту (Агенція розвитку ОТГ Прикарпаття та Івано-Франківський центр розвитку місцевого самоврядування) пропонують вісім панельних тренінгів, під час яких буде можливість ознайомитися з найкращими практиками господарювання.

Перший тренінг проведуть на базі ферми «Покутський равлик», яка працює в селі Копачинці Городенківського району. Господарство з вирощування слимаків у липні минулого року створила група активних жителів. Нині на десяти сотках землі тут — 250 тисяч равликів. У перспективі розширення земельної ділянки до одного гектара. Також у планах продаж равликів у заклади харчування, експорт їх у європейські країни.

— Уже є фермери, з якими ми проводили спільні навчання, вони закуповували в нас маточне поголів’я, — розповідає співвласник ферми «Покутський равлик» Іван Паламарчук. — До кінця цього року разом ми сформуємо партію равликів для експорту в Чехію і Швецію. Мріємо постачати слимаків до Франції та Італії, де є культура їх споживання.

У Копачинцях фермерство поєднали з розвитком туризму. Гостям села пропонують не тільки оглянути равликове господарство і скуштувати екзотичну страву зі слимаків, а й запрошують на прогулянку туристичним маршрутом «Стежка равлика». На шляху туриста — ліс, водоспади, річка Дністер, інші мальовничі місцеві краєвиди.

Равликова ферма у Копачинцях не єдина успішна практика ведення господарства на Прикарпатті. В області є чимало інших позитивних прикладів газдування.

— Можна відвідати кооператив у селі Чесники Рогатинського району, де займаються виробництвом твердих сирів, — розповідає заступник директора департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Степан Вінтонович. — Є нагода ознайомитись із роботою кооперативу «Чиста флора» у Коломийському районі. Там займаються заготівлею лікарських трав, приготуванням різних напоїв.

За словами Степана Вінтоновича, було б цікаво і корисно поспілкуватися із пасічниками, які проживають у місті Долина. Нещодавно вони виграли грант і збираються організовувати кооператив із розвитку бджолярства.

Також в області фермери успішно працюють у рибництві, вирощуванні лохини, закладають сади.

Одним словом, є у кого повчитися підприємництву, дізнатися про секрети маркетингу і пошуку ринків збуту. Щоб ці знання стали доступними для широкої аудиторії, організатори панельних тренінгів мають намір описати найкращі практики господарювання, а потім видрукувати спеціальну брошуру.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Проект Держбюджету вже в роботі
Читати
«Відкриті списки» не відповідають Конституції
Читати
Влада змінюється, а МВФ стабільний
Читати
Фотограф, нянька, тамада...
Читати
I ми серед лідерів
Читати
Контролювати громадою
Читати
Отруїлися діти
Читати
Спроба очорнити українців
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове