П’ятниця, 16 серпня 2019 року № 65 (19712)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19712/print.php?n=43144

Гриби на деревах

НЕРІДКО на плодових можна побачити різні гриби. Найчастіше це трутовики. Їх слід видаляти з дерев, а рани замазувати садовим варом.

Дерево, на якому росте гриб, приречене. Гриб-трутовик — це паразит, і гнилизна від його впливу розвивається в стовбурі досить довго. Дерево слабне, його ріст пригнічується, верхівка всихає і з часом пропадає все дерево.

Плодове з паразитуючим грибом може давати врожай до 10 років. Тому вживати радикальних заходів нема потреби, але допомогти дереву слід неодмінно.

Спочатку необхідно вирізати всі хворі сучки — доводиться інколи жертвувати навіть частиною штамба. Зрізати потрібно сантиметрів на п’ять нижче того місця, де деревина вже побуріла, й обов’язково спалити їх. А зрізи слід обробити 1-відсотковим мідним чи залізним купоросом і замазати садовим варом.

Дерево після такої операції підживлюють азотними добривами. У разі підвищеної кислотності ґрунту в саду його вапнують.

Влітку садок за спекотної погоди варто регулярно поливати та проводити позакореневі підживлення.

Зараженню грибами-трутовиками простіше запобігти, ніж потім позбуватися їх. Для цього слід старатися не допускати механічних пошкоджень дерев. Не можна залишати пеньки та обрізи. Дерево лікує себе саме: навколо рани камбій утворює валик. Навіть коли рана досить велика і немає надії, що вона затягнеться, валик служить гарантією того, що кора не почне гнити і руйнуватися.

А ось кора на пеньку товстої гілки майже завжди починає підгнивати. Спершу на самому пеньку, а затим комахи та мікроби розносять хворобу і розширюють мертву зону, захоплюючи донедавна здоровий стовбур. Коли кільце змикається, гине гілка. Верхівка з часом всихає.

Тому зрізи слід робити впритул до стовбура на кільце.

Хорошою профілактикою від пошкоджень усіма видами грибів-трутовиків та грибковими хворобами є осіння побілка дерев. Її слід проводити після листопаду в період нічних приморозків.