Архів
П’ятниця,
16 серпня 2019 року

№ 65 (19712)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Гриби на деревах

НЕРІДКО на плодових можна побачити різні гриби. Найчастіше це трутовики. Їх слід видаляти з дерев, а рани замазувати садовим варом.

Дерево, на якому росте гриб, приречене. Гриб-трутовик — це паразит, і гнилизна від його впливу розвивається в стовбурі досить довго. Дерево слабне, його ріст пригнічується, верхівка всихає і з часом пропадає все дерево.

Плодове з паразитуючим грибом може давати врожай до 10 років. Тому вживати радикальних заходів нема потреби, але допомогти дереву слід неодмінно.

Спочатку необхідно вирізати всі хворі сучки — доводиться інколи жертвувати навіть частиною штамба. Зрізати потрібно сантиметрів на п’ять нижче того місця, де деревина вже побуріла, й обов’язково спалити їх. А зрізи слід обробити 1-відсотковим мідним чи залізним купоросом і замазати садовим варом.

Дерево після такої операції підживлюють азотними добривами. У разі підвищеної кислотності ґрунту в саду його вапнують.

Влітку садок за спекотної погоди варто регулярно поливати та проводити позакореневі підживлення.

Зараженню грибами-трутовиками простіше запобігти, ніж потім позбуватися їх. Для цього слід старатися не допускати механічних пошкоджень дерев. Не можна залишати пеньки та обрізи. Дерево лікує себе саме: навколо рани камбій утворює валик. Навіть коли рана досить велика і немає надії, що вона затягнеться, валик служить гарантією того, що кора не почне гнити і руйнуватися.

А ось кора на пеньку товстої гілки майже завжди починає підгнивати. Спершу на самому пеньку, а затим комахи та мікроби розносять хворобу і розширюють мертву зону, захоплюючи донедавна здоровий стовбур. Коли кільце змикається, гине гілка. Верхівка з часом всихає.

Тому зрізи слід робити впритул до стовбура на кільце.

Хорошою профілактикою від пошкоджень усіма видами грибів-трутовиків та грибковими хворобами є осіння побілка дерев. Її слід проводити після листопаду в період нічних приморозків.

Версія для друку          До списку статтей

БАГАТО хто з господарів намагається зібрати власне насіння. Мотивують тим, що це надійно, мовляв, знаєш, які рослини виростуть і якого врожаю чекати. Проте заготовляти своє насіння доцільно тільки в тому разі, коли це не гібрид. Чому, пояснимо, а також нагадаємо правила збору насіння із сортів (а не гібридів) різних культур.

Ось-ось розпочнуться картопляні жнива. Як належить вчинити із викопаними бульбами, аби вони якомога довше лежали без втрат через хвороби? Лише скрупульозне дотримання умов трьох періодів зберігання забезпечить лежкість картоплі. Поговоримо про них, а також про облаштування ями для бульб, якщо не маєте погреба.

Абрикос треба обрізати влітку, стверджують останнім часом учені садівники. І конкретизують терміни відносно плодоношення. Варто дослухатись.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове