Вівторок, 13 серпня 2019 року № 64 (19711)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19711/print.php?n=43120

  • Медичний лікнеп

Їжа, яка лікує

Людмила ПАВЛІКОВСЬКА,

гематолог.

НИЗЬКИЙ гемоглобін може призвести до складних проблем зі здоров’ям: сторонні шуми у вухах, почуття розбитості, мігрені й загальної слабкості, коли важко виконати навіть просту роботу. Людина швидко стомлюється, не має сил. Щоб уникнути анемії та інших недуг, необхідно слідкувати за рівнем гемоглобіну, за необхідності підвищувати його.

Вживайте їжу з високим умістом заліза. Це — сухі фрукти, м’ясо, яйця, зернові, шипшина, гранатовий сік. Не забувайте про вітамін С, який конче потрібен для кращого засвоєння заліза. Його можна отримати з цитрусових, зелені, капусти, перцю. Не вживайте продукти, які уповільнюють засвоєння заліза. Це стосується какао, згущеного молока, сиру й пшениці. Якщо цілковито вилучити їх зі свого раціону вам не вдається — зменшіть дози їх уживання.

Є й спеціальні лікарські засоби. Але перед використанням таких препаратів обов’язково порадьтеся з лікарем.