П’ятниця, 9 серпня 2019 року № 63 (19710)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19710/print.php?n=43080

Заморожування

ДЕДАЛІ популярнішим способом заготовок на зиму стає заморожування. Для цього випускають спеціальні камери — морозильники.

Важливо, що цей метод надійний і в продуктах зберігаються майже всі корисні властивості.

У морозильній камері можна зберігати не лише сирі продукти, а й ті, що пройшли теплову обробку. Заморожують овочі, молочні продукти, вироби з тіста, фрукти та соки з них.

Непридатні для заморожування салати, сира картопля, редька, редиска; з молочних продуктів — кефір; а також сирі яйця і страви, загущені крохмалем.

Заморожують лише свіжу продукцію. Продукти і страви, що пройшли теплову обробку, перед заморожуванням слід швидко охолодити.

Свіжі овочі та фрукти перед закладанням у морозильну камеру обов’язково миють і дають воді стекти.

Як тару для заморожування використовують пластикові пляшки, поліетиленові пакети та контейнери.

Овочі

Їх заморожують свіжими, привареними, тушкованими або вареними.

Часник заморожують нечищеним, загорнутим у фольгу. Так він зберігається кілька місяців.

Столові буряки можна натерти на тертку і помістити у поліетиленові пакети. Або заморозити варені коренеплоди, подрібнені на кубики чи пластинки.

Цвітну капусту розбирають на суцвіття і обов’язково приварюють упродовж двох хвилин у підсоленій воді. Потім швидко охолоджують, дають стекти воді і поміщають у камеру.

Зелений горошок кладуть у морозилку сирим чи привареним упродовж 4-5 хвилин.

Баклажани заморожують як сирі, так і у вигляді напівфабрикатів. Перед цим їх подрібнюють до потрібних форм та розмірів.

Фрукти

Аличу і сливи ранніх сортів, у яких не відокремлюється кісточка, не заморожують.

Почищені тверді сливи спершу заморожують у лотку. Так вони не злипнуться. Приморожені плоди складають у поліетиленовий пакет і знову поміщають у камеру.

Вишні, малину, суниці можна заморожувати з цукром і без нього. На 1 кг ягід беруть 0,1-0,4 кг цукру.

Малину і суниці заморожують цілими або перетертими. Цілі ягоди спочатку тримають у камері в лотку, щоб не змерзлися між собою, а потім поміщають у контейнер або в поліетиленовий пакет. Їх використовують узимку для оздоблення випічки, десертів тощо.

Вишні можна також спершу приморозити, а потім зсипати в один пакет.