П’ятниця, 26 липня 2019 року № 59 (19706)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19706/print.php?n=42948

Копаємо моркву

ЗАЛЕЖНО від зони вирощування та погоди терміни збирання моркви можуть мінятися, головне встигнути до настання тривалих осінніх приморозків. На відміну від буряків цей коренеплід повністю заглиблений у землю. До того ж моркву підгортають землею, вберігаючи від позеленіння.

Слід враховувати особливість цього коренеплоду — шкірка ніжна і дуже легко пошкоджується при збиранні. В подальшому механічні ушкодження стають осередками розвитку хвороб, що негативно позначається на лежкості.

При збиранні моркви підкопані й витягнуті з вологого ґрунту коренеплоди звільняють від землі руками, при цьому не вдаряючи один об одний чи об землю. Призначені для споживання очищають від бадилля до головки, а у насінників залишають бадилля завдовжки 1,5-2 см.

Далі коренеплоди сортують: здорові залишають, а всі ушкоджені, дрібні, хворі видаляють. Очищену від землі та бадилля моркву підсушують, складають у купу і накривають землею шаром 15-20 сантиметрів, залишаючи на кілька днів.

Після такого достигання моркву опускають у сховище та розкладають по ящиках. Коренеплоди доцільно пересипати сухим піском, що вберігає їх від в’янення і масового зараження гниллю.

Можна також зберігати моркву у відкритих поліетиленових пакетах, засипаних зверху 3-4- сантиметровим шаром піску або деревної стружки завтовшки 8-10 сантиметрів. Кращому збереженню коренеплодів сприяє обпудрювання їх крейдою чи пересипання сухим цибулинням.