![]()
Копаємо моркву ЗАЛЕЖНО від зони вирощування та погоди терміни збирання моркви можуть мінятися, головне встигнути до настання тривалих осінніх приморозків. На відміну від буряків цей коренеплід повністю заглиблений у землю. До того ж моркву підгортають землею, вберігаючи від позеленіння. Слід враховувати особливість цього коренеплоду — шкірка ніжна і дуже легко пошкоджується при збиранні. В подальшому механічні ушкодження стають осередками розвитку хвороб, що негативно позначається на лежкості. При збиранні моркви підкопані й витягнуті з вологого ґрунту коренеплоди звільняють від землі руками, при цьому не вдаряючи один об одний чи об землю. Призначені для споживання очищають від бадилля до головки, а у насінників залишають бадилля завдовжки 1,5-2 см. Далі коренеплоди сортують: здорові залишають, а всі ушкоджені, дрібні, хворі видаляють. Очищену від землі та бадилля моркву підсушують, складають у купу і накривають землею шаром 15-20 сантиметрів, залишаючи на кілька днів. Після такого достигання моркву опускають у сховище та розкладають по ящиках. Коренеплоди доцільно пересипати сухим піском, що вберігає їх від в’янення і масового зараження гниллю. Можна також зберігати моркву у відкритих поліетиленових пакетах, засипаних зверху 3-4- сантиметровим шаром піску або деревної стружки завтовшки 8-10 сантиметрів. Кращому збереженню коренеплодів сприяє обпудрювання їх крейдою чи пересипання сухим цибулинням. |