П’ятниця, 14 червня 2019 року № 47 (19694)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19694/print.php?n=42580

Сода чи розпушувач: у чому різниця?

ОДИН з основних критеріїв вдалої випічки — пухкенький і ніжний виріб. Але не все так просто, як здається на перший погляд.

Неправильно розраховані пропорції, недостатньо погашена сода — і всі старання господині можуть зійти нанівець. І якщо раніше хазяєчки використовували здебільшого соду, то нині у кулінарному тренді — розпушувач для тіста.

Яка ж відмінність між содою і розпушувачем, який із цих компонентів доцільніше використовувати для випічки?

Сама по собі сода не є розпушувачем. Щоб відбулося повне її розкладання і смак випічки був прекрасним, її слід гасити кислотою. Адже у процесі гасіння соди виділяється вуглекислий газ, який, власне, і додає випічці об’єму. Якщо ж у тісто покласти непогашену соду, то про пухкенький виріб годі й мріяти.

Щоправда, є одна хитрість, яку варто знати: не потрібно гасити соду на відкритому повітрі, адже весь вуглекислий газ просто вивітриться. Накривайте ємність із тістом рушником.

І ще: аби вийшла пухкенька випічка, слід знати точне співвідношення соди і оцту, скільки їх потрібно, приміром, на кілограм борошна. Бо ж якщо необхідна кількість соди ще вказується у рецепті, то оцту ми звикли давати на око. Тому випічка виходить не завжди такою, як очікувалося.

Більше того, коли «переборщити» з содою, страва матиме неприємний і сильно виражений присмак соди. Досвідчені кулінари взагалі радять додавати соду в сухі продукти, такі, як борошно, а оцет, навпаки, у рідкі — кефір, сметану, яйця.

І — увага: гасити соду можна не лише оцтом, а й лимонним соком чи кисломолочними продуктами. Найголовніше при використанні соди — не зволікати і одразу випікати тісто, адже реакція відбувається дуже швидко.

Порівняно недавно на підмогу господиням з’явився розпушувач. І якщо спершу до нього ставилися дещо підозріло, як до чергової «хімії», то сьогодні без розпушувача важко уявити собі повноцінну кухню.

Розпушувач до того ж позбавляє нас клопотів при роботі з содою. Його не потрібно розчиняти, треба просто всипати у тісто.

А чи знаєте ви, що розпушувач — це та ж сама сода, поєднана у відповідних пропорціях з борошном і лимонною кислотою? Часто замість борошна виробники додають крохмаль, аби розпушувач довше зберігався. Суміш скомпонована таким чином, щоб сода і кислота давали потрібну реакцію у потрібний час — безпосередньо при випіканні.

Розпушувач не варто застосовувати, коли в тісто додається мед. З ним впорається лише сода. У всіх інших випадках соду і розпушувач можна заміняти одне одним, однак розпушувача потрібно брати у два з половиною рази більше, ніж соди.

Власне, щоб мати розпушувач, уже нема потреби бігти в магазин. Його дуже просто приготувати. Потрібно 5 чайних ложок соди, 3 чайні ложки лимонної кислоти і 12 чайних ложок борошна. Усі інгредієнти слід перемішати у сухій банці й там же зберігати, щільно закривши кришкою.

Така суміш буде постійно під рукою, а випічка завжди вдаватиметься. Чого ми вам і бажаємо!