П’ятниця, 14 червня 2019 року № 47 (19694)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19694/print.php?n=42578

Пасинкування томатів

ІНДЕТЕРМІНАНТНІ (високорослі) томати, які ростуть і продовжують закладати квіткові кисті в пазухах листя, формують в одне стебло, видаляючи всі бокові пасинки. У крайньому разі (наприклад, коли мало розсади) можна залишити найперший пасинок і пустити його другим стеблом.

Є два способи видалення пасинків: обривати руками або зрізати. Руками (можна в гумових рукавичках) пасинки обламують убік. Зазвичай вони без проблем виламуються, але навіть якщо залишився невеликий пеньок, нічого страшного в цьому немає. Зрізати пасинки можна гострими садовими ножицями, які бажано дезінфікувати в розчині марганцівки після кожної обрізаної рослини, щоб не рознести можливих інфекцій.

Видаляти пасинки (на рис. показано стрілочками) бажано один-два рази на тиждень, щоб вони не встигали «відтягнути на себе» велику кількість поживних речовин.

Цю операцію рекомендується проводити рано-вранці, бажано в сонячну погоду, щоб зріз або ранка на місці обриву за день устигали затягнутись. Якщо все-таки довелося пасинкувати в похмуру погоду, для підстрахування можна всі зрізи (обриви) присипати попелом.

Насамперед обривайте пасинки на найбільш цінних і здорових кущах. Сумнівні рослини (з пожовтілим або побурілим листям, скажімо) пасинкуйте наступного дня. Таким чином знижується ризик рознести хворобу.

Нерідко буває так, що на місці видаленого пасинка зі сплячої бруньки в пазусі листка починає утворюватися ще один. Значить, доведеться повторно видаляти. Іноді пасинки починають рости з нижньої частини стебла, коли вже давно сформувалося кілька кетягів. Таке трапляється, коли кущ одержує надлишкове живлення.

Деякі пасинки ростуть просто із квіткової китиці — начебто її продовження. Такі пасинки теж треба видаляти, щоб уникнути затримки достигання основного врожаю.

Крім пасинків, не забувайте з початку червня обривати у томатів нижнє листя. Під кетягом з великими, але ще не дозрілими помідорами не повинно бути жодного листка. Рекомендується видаляти по один-три нижніх листки на тиждень, а якщо ні, то рослині гарантований сильний стрес, що призводить до затримки росту, а можливо, і втрати частини врожаю. Листя виламуємо вбік, а не вниз, щоб випадково не зняти зі стебла смужку шкірочки.