П’ятниця, 14 червня 2019 року № 47 (19694)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19694/print.php?n=42565

  • Зверніть увагу

Фітотерапія: допомога без побічних ефектів

Микола ЮРЧИШИН.

Сучасна фітотерапія — це лікування рослинними препаратами: з коріння, листя, квітів, плодів чи всієї рослини. Ця практика черпає свою мудрість з глибини століть, послуговуючись знаннями європейської, арабської, тибетської, індійської, китайської традиційної медицини.

— ФІТОТЕРАПІЯ належить до тих напрямів у медицині, які «лікують не хворобу, а хворого», досягаючи високої індивідуалізації в руках досвідченого фахівця, — пояснює сімейний лікар Київського міського центру первинної медико-санітарної допомоги № 2 Марія Ігорівна ВАНДА. — Не випадково рецепти класичної китайської або тибетської фітотерапії створювалися на основі глибокого вивчення стану конкретного пацієнта. На відміну від сучасної медикаментозної терапії фітотерапія не використовує синтетичних субстанцій, барвників, ароматизаторів, штучних консервантів або продуктів генної інженерії. При правильному застосуванні вона відновлює гармонію організму, дає змогу йому самому впоратися з хворобою, не викликаючи побічних ефектів. На жаль, на пост-радянському просторі фітотерапія не входить до основного курсу навчання в медичних вишах, а викладається як факультатив або як післядипломна освіта. Тому справжніх фахівців у галузі фітотерапії небагато. Але вони є. Наприклад, я раджу своїм пацієнтам фітотерапевтів, які працюють на курорті Східниця.

Секрет ефективності рослинних ліків у тому, що вони являють собою біогенетично сформований комплекс, який складається з активно діючих речовин та інших (вторинних) елементів. Це, зокрема, метаболіти, протеїни, різноманітні ефірні олії, хлорофіл, мікроелементи, вітаміни різних груп, неорганічні солі.

Такий комплекс сформований у живій клітині, вирізняється більшою схожістю з організмом людини, ніж діюча речовина, створена хімічним шляхом. Тому лікарські рослини легше асимілюються і практично не дають побічних ефектів. Навіть наукова медицина вдається до допомоги лікарських рослин, які довели свою ефективність і корисність.

Як відомо, лікування травами існує із сивої давнини. Як вправні травники славилися давньоримський лікар Гален, давньогрецький Діоскорид, середньовічний персіянин Авіценна. Вони додавали в напої розтерту хвою дерев і листя рослин. І наші предки зіллям намагалися позбутися різних хвороб. Паралельно з розвитком офіційної фармакологічної науки люди продовжували лікуватися травами, адже це було дешевше і ефективніше. В наш час, будучи частиною натуропатії, фітотерапія іноді може вилікувати такі захворювання, перед якими пасує офіційна медицина. Трави часто застосовуються при лікуванні людей похилого віку, дітей, вагітних. Показаний прийом препаратів із лікарських рослин у відновний період після хірургічних операцій і важких виснажливих хвороб. Фітотерапія здатна не тільки лікувати, а й підтримувати функ­ціонування організму, збільшуючи при цьому працездатність і витривалість, поліпшуючи якість і збільшуючи тривалість життя людини.

Щоправда, приймати трави треба набагато довше, ніж, наприклад, пити антибіотики. Але й ефект виходить стійкіший. Перевага фітотерапії ще й у тому, що вона справляє позитивний уплив не тільки на окремо взятий орган, а й на весь організм загалом. А ще фітопрепарати підвищують імунітет і чинять загальнозміцнювальну дію. До речі, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, близько 80 відсотків населення нашої планети надає перевагу лікуванню рослинними препаратами. На сьогодні з фітотерапевтичною метою застосовується понад 23 000 рослин — це близько 7 відсотків усієї земної флори!

Водночас варто наголосити: щоб лікування травами було дієвим, підібрати рослинний комплекс, його дозування і тривалість курсу має фахівець. Адже цілющий уплив у рослин виражений по-різному. Залежно від сезону і ареалу зростання вміст основних речовин, а також вітамінів і мікроелементів у різних травах істотно варіюється. Збирають рослини також у різний час, з огляду на всі особливості. Скажімо, яка це частина рослини, місячна доба. До того ж хоч рослинні ліки майже не викликають побічних ефектів, у деяких людей може бути алергія на певні наявні в них активні речовини. А особливо небезпечним може бути самолікування травами, які містять отруту. Неправильне їх застосування або передозування можуть призвести до негативних і навіть трагічних наслідків.