Архів
П’ятниця,
14 червня 2019 року

№ 47 (19694)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаПост здоров’я

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Сода чи розпушувач: у чому різниця?

ОДИН з основних критеріїв вдалої випічки — пухкенький і ніжний виріб. Але не все так просто, як здається на перший погляд.

Неправильно розраховані пропорції, недостатньо погашена сода — і всі старання господині можуть зійти нанівець. І якщо раніше хазяєчки використовували здебільшого соду, то нині у кулінарному тренді — розпушувач для тіста.

Яка ж відмінність між содою і розпушувачем, який із цих компонентів доцільніше використовувати для випічки?

Сама по собі сода не є розпушувачем. Щоб відбулося повне її розкладання і смак випічки був прекрасним, її слід гасити кислотою. Адже у процесі гасіння соди виділяється вуглекислий газ, який, власне, і додає випічці об’єму. Якщо ж у тісто покласти непогашену соду, то про пухкенький виріб годі й мріяти.

Щоправда, є одна хитрість, яку варто знати: не потрібно гасити соду на відкритому повітрі, адже весь вуглекислий газ просто вивітриться. Накривайте ємність із тістом рушником.

І ще: аби вийшла пухкенька випічка, слід знати точне співвідношення соди і оцту, скільки їх потрібно, приміром, на кілограм борошна. Бо ж якщо необхідна кількість соди ще вказується у рецепті, то оцту ми звикли давати на око. Тому випічка виходить не завжди такою, як очікувалося.

Більше того, коли «переборщити» з содою, страва матиме неприємний і сильно виражений присмак соди. Досвідчені кулінари взагалі радять додавати соду в сухі продукти, такі, як борошно, а оцет, навпаки, у рідкі — кефір, сметану, яйця.

І — увага: гасити соду можна не лише оцтом, а й лимонним соком чи кисломолочними продуктами. Найголовніше при використанні соди — не зволікати і одразу випікати тісто, адже реакція відбувається дуже швидко.

Порівняно недавно на підмогу господиням з’явився розпушувач. І якщо спершу до нього ставилися дещо підозріло, як до чергової «хімії», то сьогодні без розпушувача важко уявити собі повноцінну кухню.

Розпушувач до того ж позбавляє нас клопотів при роботі з содою. Його не потрібно розчиняти, треба просто всипати у тісто.

А чи знаєте ви, що розпушувач — це та ж сама сода, поєднана у відповідних пропорціях з борошном і лимонною кислотою? Часто замість борошна виробники додають крохмаль, аби розпушувач довше зберігався. Суміш скомпонована таким чином, щоб сода і кислота давали потрібну реакцію у потрібний час — безпосередньо при випіканні.

Розпушувач не варто застосовувати, коли в тісто додається мед. З ним впорається лише сода. У всіх інших випадках соду і розпушувач можна заміняти одне одним, однак розпушувача потрібно брати у два з половиною рази більше, ніж соди.

Власне, щоб мати розпушувач, уже нема потреби бігти в магазин. Його дуже просто приготувати. Потрібно 5 чайних ложок соди, 3 чайні ложки лимонної кислоти і 12 чайних ложок борошна. Усі інгредієнти слід перемішати у сухій банці й там же зберігати, щільно закривши кришкою.

Така суміш буде постійно під рукою, а випічка завжди вдаватиметься. Чого ми вам і бажаємо!

Версія для друку          До списку статтей

ЯК ДОПОМОГТИ дереву раціонально розпорядитися тими речовинами, які безперервно, протягом усього сезону, синтезує ця зелена лабораторія? Можна, звісно, вирізати або вкоротити зайву гілку... Та уявіть — та гілка росте роками, дерево живить її, витрачає, так би мовити, сили. То чи не ліпше на самому початку призупинити ріст непотрібних гілок, щоби звести втрати рослини до мінімуму? Садівникам відомі такі прийоми, нагадаємо й ми їх.

Життя бджолиної сім’ї напрочуд цікаве, воно розгадане багато в чому, однак і досі загадкове. Час од часу ми давали поради до сезону в «Куточку бджоляра», а в наступному випуску хочемо поділитися саме цікавинками: які бджоли живуть найдовше; фізіологічні особливості цих комах; як відбувається процес збирання нектару та ін.

Дехто з наших читачів придбав для свого садка лимонник, бо ж багато читав про цілющі властивості плодів. Проте, нарікають люди, зав’язуються вони не щороку. Спробуємо розібратися, чому.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове