Архів
П’ятниця,
14 червня 2019 року

№ 47 (19694)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаПост здоров’я

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Пасинкування томатів

ІНДЕТЕРМІНАНТНІ (високорослі) томати, які ростуть і продовжують закладати квіткові кисті в пазухах листя, формують в одне стебло, видаляючи всі бокові пасинки. У крайньому разі (наприклад, коли мало розсади) можна залишити найперший пасинок і пустити його другим стеблом.

Є два способи видалення пасинків: обривати руками або зрізати. Руками (можна в гумових рукавичках) пасинки обламують убік. Зазвичай вони без проблем виламуються, але навіть якщо залишився невеликий пеньок, нічого страшного в цьому немає. Зрізати пасинки можна гострими садовими ножицями, які бажано дезінфікувати в розчині марганцівки після кожної обрізаної рослини, щоб не рознести можливих інфекцій.

Видаляти пасинки (на рис. показано стрілочками) бажано один-два рази на тиждень, щоб вони не встигали «відтягнути на себе» велику кількість поживних речовин.

Цю операцію рекомендується проводити рано-вранці, бажано в сонячну погоду, щоб зріз або ранка на місці обриву за день устигали затягнутись. Якщо все-таки довелося пасинкувати в похмуру погоду, для підстрахування можна всі зрізи (обриви) присипати попелом.

Насамперед обривайте пасинки на найбільш цінних і здорових кущах. Сумнівні рослини (з пожовтілим або побурілим листям, скажімо) пасинкуйте наступного дня. Таким чином знижується ризик рознести хворобу.

Нерідко буває так, що на місці видаленого пасинка зі сплячої бруньки в пазусі листка починає утворюватися ще один. Значить, доведеться повторно видаляти. Іноді пасинки починають рости з нижньої частини стебла, коли вже давно сформувалося кілька кетягів. Таке трапляється, коли кущ одержує надлишкове живлення.

Деякі пасинки ростуть просто із квіткової китиці — начебто її продовження. Такі пасинки теж треба видаляти, щоб уникнути затримки достигання основного врожаю.

Крім пасинків, не забувайте з початку червня обривати у томатів нижнє листя. Під кетягом з великими, але ще не дозрілими помідорами не повинно бути жодного листка. Рекомендується видаляти по один-три нижніх листки на тиждень, а якщо ні, то рослині гарантований сильний стрес, що призводить до затримки росту, а можливо, і втрати частини врожаю. Листя виламуємо вбік, а не вниз, щоб випадково не зняти зі стебла смужку шкірочки.

Версія для друку          До списку статтей

ЯК ДОПОМОГТИ дереву раціонально розпорядитися тими речовинами, які безперервно, протягом усього сезону, синтезує ця зелена лабораторія? Можна, звісно, вирізати або вкоротити зайву гілку... Та уявіть — та гілка росте роками, дерево живить її, витрачає, так би мовити, сили. То чи не ліпше на самому початку призупинити ріст непотрібних гілок, щоби звести втрати рослини до мінімуму? Садівникам відомі такі прийоми, нагадаємо й ми їх.

Життя бджолиної сім’ї напрочуд цікаве, воно розгадане багато в чому, однак і досі загадкове. Час од часу ми давали поради до сезону в «Куточку бджоляра», а в наступному випуску хочемо поділитися саме цікавинками: які бджоли живуть найдовше; фізіологічні особливості цих комах; як відбувається процес збирання нектару та ін.

Дехто з наших читачів придбав для свого садка лимонник, бо ж багато читав про цілющі властивості плодів. Проте, нарікають люди, зав’язуються вони не щороку. Спробуємо розібратися, чому.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове