Вівторок, 4 червня 2019 року № 44 (19691)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19691/print.php?n=42485

  • Нотатки метеоролога

Спека, грози та зливи

Тетяна АДАМЕНКО,

начальник відділу агрометеорології Українського гідрометеоцентру.

Мал. В. Протопоп.

УПРОДОВЖ травня над Україною вирували активні синоптичні процеси. Серія циклонів та атмосферних фронтів обумовила сильні дощі у західних та північних областях, у багатьох регіонах випадав град, спостерігалися потужні атмосферні вихори (смерчі), на Прикарпатті та Закарпатті спостерігалися дощові паводки на річках, часто руйнівної сили. Кількість опадів у західних та північних областях досягла 1,5-2,5 місячної норми. Одночасно у ряді районів південних областей спостерігався дефіцит опадів і відповідно обмаль вологи у ґрунті.

Перший літній місяць розпочинається також нестійкою погодою із короткочасними дощами по всій території, однак на тлі значно вищих, ніж у травні, температур повітря. Так, на півдні, у центрі та сході країни у першій п’ятиденці місяця вже очікуються температури повітря плюс 30-33ОС, у західних та північних областях — удень до 27-29 градусів.

Нинішнє метеорологічне літо настало майже на місяць пізніше, ніж торік. Однак такі строки настання літнього сезону не є пізніми, а відповідають середнім багаторічним показникам. Астрономічне літо настане 22 червня, і це буде найдовший день у році. За рахунок тривалості червневих днів добре прогрівається повітря. Середня багаторічна місячна температура на території України в червні коливається в межах 16-21 градуса тепла. Вона поступово підвищується з північного заходу на південний схід. Найнижча середньомісячна температура повітря (10-15 градусів) відмічається у високогірних районах Карпат та Криму. За кліматичною класифікацією такі температури належать до помірних.

Однак дедалі частіше у червні спостерігаються значні відхилення від кліматичної норми, що свідчить про надзвичайну мінливість погодних умов останніх 10-літь. Так, надзвичайно жаркий був червень 1999 року, коли середня місячна температура повітря була вища липневої на декілька градусів. Це був найжаркіший червень за більш ніж 100-літній період метеорологічних спостережень.

Дуже теплим видався червень і у 1934, 1946, 1954, 1964, 1975 роках, коли температура повітря перевищувала звичайні показники на 3-6 градусів, а максимальна вдень досягала плюс 35-39, місцями 40 градусів.

При цьому типовим для червня є нестійкий характер погоди, періодичні похолодання, пов’язані із надходженням холодного повітря із півночі та північного сходу. За статистикою метеорологічних спостережень, такі синоптичні ситуації обумовлювали історично пізні приморозки — у Харківській, Сумській, Донецькій, Луганській, Дніпропетровській областях 2-8 червня на поверхні ґрунту температура знижувалася до від’ємних значень. У західних областях (Волинська, Житомирська) історично пізні приморозки спостерігалися ще й 18-20 червня.

За кліматичними даними, влітку майже на всій території України випадає найбільша кількість дощів (30-35 відсотків річної кількості). У червні вони переважно рясні, грозові та зливові, місячне число їх перевищує інші літні місяці і становить від 45 до 85 мм, у Карпатах — 100-140, на півдні Херсонської, Донецької, Запорізької областей та на узбережжі Криму — 26-47 мм.

За статистикою метеорологічних спостережень, кількість дощових днів у південних та східних областях становить 5-11, на решті території — 10-15, у Карпатах — до 19 днів. Однак і посухи у червні також звичайне явище для нашого клімату. Найменша кількість опадів, зафіксована у червні, не перевищувала 1-7 мм.

У червні спостерігається інтенсивна грозова діяльність — в середньому багаторічному розрізі відзначається 5-7 днів із грозами.

За розрахунками синоптиків нинішнього року середня місячна температура повітря у червні передбачається вища за норму на 1-2 градуси. Вона становитиме з півночі на південь 18,5-22 градуси тепла. В окремі дні температура повітря сягатиме +30-32 градусів, на півдні та південному сході — до плюс 31-35.

Характер опадів переважатиме грозовий та зливовий. Місячна їх кількість у більшості західних областей очікується менша від норми (70-79 відсотків), на решті території в межах норми (90-110 відсотків) — 47-87 мм, у Карпатах — 90-130 мм, що у межах норми.