Вівторок, 4 червня 2019 року № 44 (19691)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19691/print.php?n=42480

  • З літопису наших днів

Чи є межа цинізму?

Олег ГРИГОРЕНКО.

Смерть матері — велике горе. Упоратися з ним важко, надто без підтримки і співчуття.

ПРОТЕ в жительки Буковини, мати якої проживала у селі Митків Заставнівського району Чернівецької області, жадоба до грошей пересилила жалобу за рідною ненею. Жінка стала перейматися тим, що віднині не зможе отримувати щомісячні пенсійні виплати покійної — близько двох тисяч гривень, котрими звикла розпоряджатися, маючи від матері виписану довіреність.

Тож, щоб і надалі їх не втрачати, дочка не стала нікому й казати про смерть матері, тіло якої, як з’ясує згодом слідство, вона зі співмешканцем обмотала ковдрою та ряднами і… заховала у підвалі хати.

Тим часом перед односельцями покійної дочка продовжувала вдавати, ніби нічого лихого не сталося. Більш ніж три місяці вона однієї й тієї самої дати приходила у приміщення сільради по материну пенсію. А на розпитування земляків звично відповідала, що її старенька «надумалася поїхати у Чернівці до рідні». І що вона й сама тепер туди раз на місяць до неї навідується. Мовляв, годі й перейматися, «нагостюється і приїде». Охоче погоджувалася при нагоді «передавати» мамі вітання від земляків.

Проте односельців стурбувало таке таємниче і раптове зникнення. Бо раніше старенька не полишала села, тим більше — так надовго, ще й нікому не сказавши про свій намір жодного слова. Зрештою голова сільради звернулася до правоохоронців із проханням перевірити місцезнаходження жительки села. У заяві була інформація, що замість зниклої односельчанки її пенсію отримує донька.

Тож коли учергове жінка прийшла до сільради по пенсію, там на неї уже чекали правоохоронці з ордером на обшук хати.

Вже в будинку, бачачи, що відпиратися далі нікуди, дочка раптом «пригадала», де насправді її матір, і повела поліцейських до підвалу… Там вона зізналася, що заховала тут тіло, щоб отримувати пенсію. Мовляв, «дуже потрібні були гроші». А поховати стареньку все одно ні за що. З січня по травень горе-донька встигла отримати вісім тисяч гривень.

Нині поліція розслідує обставини смерті пенсіонерки. Як розповів начальник райвідділка Нацполіції Петро Токар, призначена медично-судова експертиза. Проти дочки відкрито кримінальне провадження.

Тим часом Митків гуде. У людей не вкладається в голові: як людина могла таке учинити? Якщо й не було грошей на похорон, то хіба ж люди не скинулися б, щоб гідно провести стареньку за вічну межу? У них бракує слів, щоб дати оцінку такому прояву цинізму.