Архів
Вівторок,
4 червня 2019 року

№ 44 (19691)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Червень
  • За рубежем
Коаліція під загрозою

НІМЕЧЧИНА. Лідерка Соціал-демократичної партії заявила про відставку.

Докладніше...
Вимагають відставки уряду

АЛБАНІЯ. У Тирані прихильники опозиції вимагають відставки прем’єр-міністра Еді Рами та дострокових виборів.

Докладніше...
Не змогли домовитись

СИРІЯ. Росія поновила інтенсивне бомбардування провінції Ідліб.

Докладніше...
Провальні перемови

ВЕНЕСУЕЛА. Опозиційний лідер Хуан Гуайдо закликав прибічників до продовження протестів.

Докладніше...
Зібрався на пенсію?

США. Роберт Мюллер подав у відставку.

Докладніше...
Хабар за право жити

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. Щоб не померти з голоду і уникнути репресій, громадяни змушені давати хабарі чиновникам.

Докладніше...
Річ не лише у візах

КАНАДА призупинила роботу свого посольства у Венесуелі.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Згадай, уболівальнику!

Єврокубкові вершини «Динамо» і «Шахтаря»

Микола МОТОРНИЙ.

Травень — початок червня 1975, 1986 і 2009 років увійшли в історію вітчизняного футболу трьома перемогами українських команд в єврокубкових турнірах. Підопічні Валерія Лобановського двічі привозили до Києва Кубок кубків, а донецький «Шахтар» — Кубок УЄФА.

РІВНО 44 роки тому київське «Динамо» здобуло перший за свою і усього Радянського Союзу історію європейський трофей — Кубок володарів кубків. Команда Валерія Лобановського по черзі вибила з розіграшу болгарський ЦСКА (1:0, 1:0), німецький «Айнтрахт» (3:2, 2:1), турецький «Бурсаспор» (1:0, 2:0) і голландський ПСВ (3:0, 1:2). У фіналі, який відбувся у швейцарському Базелі, динамівцям протистояв угорський «Ференцварош». Обидва суперники представляли соцтабір, але у СРСР саме грандіозно відсвяткували 30-річчя перемоги у Другій світовій війні. Відомо, на чиєму боці воювали угорці... А в самій Угорщині після придушення в 1956-му радянськими військами повстання в Будапешті представників СРСР відверто недолюблювали. Тож чекали від «Ференцвароша» тільки перемоги. Словом, у гри був ще й політичний підтекст.

Проте гравці «Ференцвароша», судячи з усього, перегоріли ще до стартового свистка. Дубль Онищенка і «контрольний постріл» від Блохіна привели до перемоги киян (3:0). Відзначали її шампанським (кілька ящиків кримського ігристого вина примудрилися провезти в Швейцарію адміністратори «Динамо»), яким заповнили чесно завойований трофей.

На жаль, уже немає на світі Валерія Лобановського, капітана тієї команди Віктора Колотова, голкіпера Євгена Рудакова, тренера Олега Базилевича, захисників Віктора Матвієнка і Валерія Зуєва. Але багато хто продовжує працювати у футболі. До речі, з того складу вийшло відразу чотири наставники збірної України — Анатолій Коньков, Леонід Буряк, Олег Блохін і Михайло Фоменко.

Київське «Динамо» середини 1980-х було командою майстрів світового рівня. Щоправда, на початку походу за Кубком володарів кубків кияни програли «Утрехту» — 1:2. Та через два тижні динамівці каменя на камені не залишили від володаря Кубка Голландії — 4:1. Далі на одному диханні були пройдені румунська «Універсітатя» (2:2, 3:0), віденський «Рапід» (4:1, 5:1), празька «Дукла» (3:0, 1:1).

Суперник по фіналу був дуже грізний — мадридський «Атлетіко». Команда Луїса Арагонеса звикла грати від оборони, чатуючи на помилки своїх суперників. Тому кияни вибрали єдину вірну тактику — приголомшити суперника з перших секунд матчу, забити швидкий м’яч та примусити «Атлетіко» грати в не звичний для себе футбол, коли потрібно забивати, а не вичікувати на помилку.

Ця тактика спрацювала вже на шостій хвилині: Заваров головою послав м’яч у ворота всесвітньо відомого аргентинського голкіпера Убальдо Філола, який відбив його під удар Бєланова.

Кияни постійно атакували, нагородою за це стали два голи наприкінці зустрічі. І досі перед очима комбінація віялом Рац — Бєланов — Євтушенко — Блохін з чітким ударом останнього. Коли м’яч влетів у сітку, Олег переможно звів руки перед трибунами з вболівальниками «Атлетіко». Те, що відбувалося після фінального свистка, не описати простими словами. Неймовірна радість, ейфорія від яскравої перемоги. А скільки мрій було, що ось наші тепер зададуть усім на чемпіонаті світу, а потім і Кубку чемпіонів…

У 2009-му український клуб став володарем європейського трофея уперше за часів незалежності. Донеччани стартували з Ліги чемпіонів, у групі з «Барселоною», «Базелем» і «Спортінгом» фінішували тільки третіми. Долю путівки вирішило протистояння з останнім — «Шахтар» поступився двічі, втративши шанси на Лігу чемпіонів.

В 1/16 Кубка УЄФА гірники потрапили на «Тоттенгем». Англійська команда, зосереджена на боротьбі у внутрішньому чемпіонаті, на матчі виставила дублерів, «Шахтар» переміг — 2:0 і 1:1. Потім гірники здолали російський ЦСКА — 0:1, 2:0. Тут теж не обійшлося без усмішки фортуни — вирішальної помилки припустився воротар ЦСКА Ігор Акінфєєв, а судді не зарахували гол московського бразильця Вагнера Лава. У чвертьфіналі «Шахтар» упорався з «Марселем» — 2:0 і 2:1.

А потім був перший за історію український півфінал. У Києві «Динамо» мало перевагу, але недотиснуло донеччан — 1:1. У матчі-відповіді Жадсон швидко відкрив рахунок, але на початку другої половини гри Бангура зрівняв його. На передостанній хвилині Ілсіньо вивів «Шахтар» у фінал — 2:1.

У вирішальному матчі «Шахтар» зустрівся з німецьким «Вердером». Луїс Адріану відкрив рахунок на 29-й хвилині, Налдо на 35-й відновив рівновагу. Вирішальний м’яч забив Жадсон (у додатковий час) — 2:1.

Зараз дехто скептично ставиться до колишніх Кубка володарів кубків та Кубка УЄФА. Мовляв, турніри були несерйозні. Тож для скептиків наведу список претендентів на перемогу в Кубку кубків сезону-1974-1975. Це — «Ліверпуль», ПСВ «Ейндховен», «Реал» (Мадрид), «Бенфіка», «Айнтрахт» (Франкфурт-на-Майні), «Црвена звезда» (Белград), «Ференцварош». Думаю, коментарі зайві.

На фото: прохід Олега Блохіна у матчі з «Атлетіко». 1986 рік.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Не «кумівство», а команда
Читати
Плануймо червень
Читати
Обережність — головне!
Читати
Стимулюватимуть фінансово
Читати
Центрвиборчком готується
Читати
Починають оновлення
Читати
Жертви злочинного режиму
Читати
Фатальна негода
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове