Вівторок, 28 травня 2019 року № 42 (19689)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19689/print.php?n=42409

  • Олімпійська вітальня

«Колос» скликає друзів

Микола МОТОРНИЙ.

Київська область.

На фото автора (зліва направо): срібний призер Олімпійських ігор з боротьби Валерій Андрійцев, голова СТ «Спартак» Євген Баженков, почесний член НОК України Анатолій Усенко, голова СТ «Колос» Олександр Мендусь.

У селі Проців Бориспільського району в рамках загальнонаціонального заходу «Олімпійський день» відбулося фізкультурно-спортивне свято з нагоди 70-річчя заснування Всеукраїнського ФСТ «Колос». Воно збіглося з 85-літнім ювілеєм колишнього очільника вітчизняних колосівців, жителя Процева Анатолія Усенка.

СІЛЬСЬКІ атлети ще з довоєнного часу мріяли про власну спортивну організацію. Фізкультурні осередки на місцях почали виникати наприкінці двадцятих років. На початку тридцятих було започатковано перші змагання селян. А у вересні 1936 року в Києві стартувала перша колгоспна Спартакіада України.

Але війна та післявоєнна відбудова відклали на понад десятиліття створення повноцінної масової фізкультурно-спортивної організації, котра об’єднала б сільських спортсменів. Лише 1950 року рішенням Ради Міністрів Української РСР було створене добровільне сільське спортивне товариство «Колгоспник».

Спершу конче бракувало спортивної форми, обладнання та інвентарю. У п’ятдесяті роки, як правило, на цілий район було одне ядро або диск. От і носили його на змагання із села в село. Утім, спортивні результати сільських атлетів невпинно зростали…

У 1968 році за безпосередньою участю Анатолія Усенка товариство було перейменовано на «Колос». Першу славу йому принесли атлети зі світовими іменами: метальник молота Анатолій Бондарчук, борці Іван Богдан та Ілля Мате, важкоатлет Леонід Жаботинський, метальник списа Віктор Цибуленко... А загалом у «Колосі» розпочали свій спортивний шлях понад 50 майбутніх чемпіонів і призерів світу та Європи, а 11 колосівців стали чемпіонами і призерами літніх Олімпійських ігор.

…На колосівсько-олімпійському святі у Процеві в центрі села на спортивних майданчиках відбулися турніри з міні-футболу, боксу, настільного тенісу, шахів, шашок, перетягування каната, армреслінгу, гирьового спорту, а також родинні змагання «Тато, мама, я — спортивна сім’я», в яких узяли участь спортсмени територіальних громад Бориспільського, Броварського, Васильківського, Переяслав-Хмельницького районів і навіть Києва. Учасників і гостей свята розважали чудовими українськими піснями і танцями сільські артисти. Після змагань переможці і призери у всіх номінаціях отримали дипломи, медалі та кубки.

В офіційному відкритті та нагородженні найкращих учасників спортивного дійства взяли участь президент НОК України, олімпійський чемпіон Сергій Бубка, олімпійська чемпіонка з легкої атлетики Наталія Добринська, срібний призер Олімпійських ігор із боротьби Валерій Андрійцев, бронзові призерки Ганна Сорокіна та Олена Пахольчик.

— Приємно бачити на святі спорту та здоров’я молодь, батьків із дітлахами. Прийшли цілі родини — від найменшого до найстаршого! Це вкрай важливо, адже здорова нація — запорука сильної держави, — сказав під час нагородження переможців Сергій Бубка. — Переконаний, «Колос» залишиться в авангарді вітчизняного олімпійського руху. Також дуже радий нагоді привітати з ювілеєм одного зі старійшин Національного олімпійського комітету України, його почесного члена Анатолія Петровича Усенка. Хай колосяться долі і його, і «Колоса».