Вівторок, 28 травня 2019 року № 42 (19689)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19689/print.php?n=42397

  • Нескорені

Iгри героїв

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

У Харкові біля волонтерського намету, що збирається знести місцева влада, відбулися «Ігри героїв». У змаганнях із кросфіту, програма якого передбачає, зокрема, елементи важкої атлетики, пауерліфтингу, гімнастики, гирьового спорту, взяли участь 14 воїнів, котрі втратили кінцівки на українсько-російській війні на Донбасі.

МАКСИМ Мигун, який змагався на «Іграх героїв», іще рік тому лежав у госпіталі, після того як підірвався у Мар’їнці. Лікарі зробили усе можливе, щоб урятувати життя, однак ногу зберегти не вдалося. Максим говорить, що перш за все у цій ситуації потрібно вистояти морально. У хлопця не забракло сили духу повернутися до повноцінного життя. Лише місяць тому рана нарешті затяглася так, що зміг стати на протез. Проте він уже змагається з іншими на рівних. Окрім того, продовжує служити в ЗСУ.

— Я ще збираюся повернутися на передову,— каже Максим.

Харків’янина Капітона Лі зустрічаю на змаганнях утретє. Підірвався на міні в Широкиному й втратив ногу воїн у 2016 році. Дмитро Котов, підірвавшись на міні, втратив обидві нижні кінцівки... Хлопці знайшли сили не впасти у депресію, повернулися до активного життя. Зокрема, й завдяки спорту.

Три години виснажливих змагань із кросфіту — не просте завдання навіть для здорової людини: «плавання» на човні-тренажері, віджимання гирі, застрибування на куб, підняття штанги... Головний суддя змагань Микола Агапов звертає увагу на те, що кожна вправа сама по собі не важка, набагато важче виконати завдання в певній послідовності: не просто віджатися, а впасти — віджатися, знову впасти, а потім взятися за віджимання важкого диска... На шиях у хлопців напружилися жили і стали схожі на товсті мотузки, а їм ще потрібно лізти по канату. Однак вони впоралися з усіма завданнями.

Підбиваючи підсумки змагань, один з їх організаторів Андрій Шейнін каже, що ігри важливі не лише для тих, хто подолав труднощі й змагається, а й є прикладом і потужною мотивацією для тих, хто сьогодні перебуває в госпіталях після важких поранень і, як наслідок, ампутацій кінцівок. Для них це стимул жити, доказ того, що життя після виписки із лікарні не закінчується. Просто починається новий його етап. І він може бути нічим не гірший, а може, й кращий, насиченіший від попереднього. Учасники «Ігор героїв» це знають точно!

Цього року на Іграх також збирали гроші на чергову операцію Климу Клименку з Краматорська. У лютому 2015-го він потрапив під обстріл сепаратистів. Мама, яка прикрила його своїм тілом, загинула, а Клим отримав тяжкі поранення у голову і ногу. Щоб кістка останньої правильно зрослася, хлопчик, доки росте, щороку потребує дорогої корегуючої операції.

На фото автора: під час змагань «Ігри героїв».