Архів
Вівторок,
28 травня 2019 року

№ 42 (19689)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Петиція до бундестагу

У НІМЕЧЧИНІ Голодомор українського народу 1932-1933 років, можливо, визнають геноцидом українців.

Докладніше...
Відставка, про яку давно говорять

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Прем’єр-міністр Тереза Мей оголосила про свою відставку 7 червня.

Докладніше...
Обрали економіста-правоцентриста

ЛИТВА. Безпартійний економіст Гітанас Науседа став новим президентом країни.

Докладніше...
Гостра політична криза

ВЕНЕСУЕЛА. Президент Ніколас Мадуро заявив про намір провести дострокові парламентські вибори.

Докладніше...
Розклад сил на найближчу п’ятирічку

В ЄВРОСОЮЗІ відбулись вибори до Європарламенту.

Докладніше...
Знову хімічні атаки

СИРІЯ. Війська Башара Асада застосували фосфорні бомби при обстрілі провінції Ідліб.

Докладніше...
Секретна зброя вже напоготові?

ІРАН пригрозив потопити авіаносці США, якщо ті «здійснять свою першу помилку».

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Олімпійська вітальня

«Колос» скликає друзів

Микола МОТОРНИЙ.

Київська область.

На фото автора (зліва направо): срібний призер Олімпійських ігор з боротьби Валерій Андрійцев, голова СТ «Спартак» Євген Баженков, почесний член НОК України Анатолій Усенко, голова СТ «Колос» Олександр Мендусь.

У селі Проців Бориспільського району в рамках загальнонаціонального заходу «Олімпійський день» відбулося фізкультурно-спортивне свято з нагоди 70-річчя заснування Всеукраїнського ФСТ «Колос». Воно збіглося з 85-літнім ювілеєм колишнього очільника вітчизняних колосівців, жителя Процева Анатолія Усенка.

СІЛЬСЬКІ атлети ще з довоєнного часу мріяли про власну спортивну організацію. Фізкультурні осередки на місцях почали виникати наприкінці двадцятих років. На початку тридцятих було започатковано перші змагання селян. А у вересні 1936 року в Києві стартувала перша колгоспна Спартакіада України.

Але війна та післявоєнна відбудова відклали на понад десятиліття створення повноцінної масової фізкультурно-спортивної організації, котра об’єднала б сільських спортсменів. Лише 1950 року рішенням Ради Міністрів Української РСР було створене добровільне сільське спортивне товариство «Колгоспник».

Спершу конче бракувало спортивної форми, обладнання та інвентарю. У п’ятдесяті роки, як правило, на цілий район було одне ядро або диск. От і носили його на змагання із села в село. Утім, спортивні результати сільських атлетів невпинно зростали…

У 1968 році за безпосередньою участю Анатолія Усенка товариство було перейменовано на «Колос». Першу славу йому принесли атлети зі світовими іменами: метальник молота Анатолій Бондарчук, борці Іван Богдан та Ілля Мате, важкоатлет Леонід Жаботинський, метальник списа Віктор Цибуленко... А загалом у «Колосі» розпочали свій спортивний шлях понад 50 майбутніх чемпіонів і призерів світу та Європи, а 11 колосівців стали чемпіонами і призерами літніх Олімпійських ігор.

…На колосівсько-олімпійському святі у Процеві в центрі села на спортивних майданчиках відбулися турніри з міні-футболу, боксу, настільного тенісу, шахів, шашок, перетягування каната, армреслінгу, гирьового спорту, а також родинні змагання «Тато, мама, я — спортивна сім’я», в яких узяли участь спортсмени територіальних громад Бориспільського, Броварського, Васильківського, Переяслав-Хмельницького районів і навіть Києва. Учасників і гостей свята розважали чудовими українськими піснями і танцями сільські артисти. Після змагань переможці і призери у всіх номінаціях отримали дипломи, медалі та кубки.

В офіційному відкритті та нагородженні найкращих учасників спортивного дійства взяли участь президент НОК України, олімпійський чемпіон Сергій Бубка, олімпійська чемпіонка з легкої атлетики Наталія Добринська, срібний призер Олімпійських ігор із боротьби Валерій Андрійцев, бронзові призерки Ганна Сорокіна та Олена Пахольчик.

— Приємно бачити на святі спорту та здоров’я молодь, батьків із дітлахами. Прийшли цілі родини — від найменшого до найстаршого! Це вкрай важливо, адже здорова нація — запорука сильної держави, — сказав під час нагородження переможців Сергій Бубка. — Переконаний, «Колос» залишиться в авангарді вітчизняного олімпійського руху. Також дуже радий нагоді привітати з ювілеєм одного зі старійшин Національного олімпійського комітету України, його почесного члена Анатолія Петровича Усенка. Хай колосяться долі і його, і «Колоса».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Партія — наш рульовий
Читати
Симпатизують «усі»
Читати
На почин
Читати
Розпуск ВР оскаржили
Читати
До виборів готуйсь!
Читати
Поновлять, якщо все втихомириться
Читати
Дали ще часу
Читати
«Велика вода» забрала життя
Читати
Духовенству — духовне
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове