П’ятниця, 24 травня 2019 року № 41 (19688)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19688/print.php?n=42390

  • Рядки з листів

Iсторія — найкращий учитель

НА території нашої сільради діяла дільнична лікарня, котра обслуговувала п’ять сільгосппідприємств. Згодом її перейменували на амбулаторію. Лікарка раз на тиждень приїздила до Новокурського ФАПу, де проводила прийом пацієнтів. Люди були задоволені, бо не всі мали змогу подолати 10 км до Шестерні чи 20 км — до райцентру. Але рік тому вона звільнилась і поїхала з сім’єю до Польщі шукати кращої долі. З метою «оптимізації» фельдшера ФАПу посадили на півставки, а з березня ц. р. скоротили і санітарку. Добре, що хоч «швидка» приїздить на виклики. Але і цього скоро не буде. Одна з причин — бездоріжжя. Три кілометри дороги до села авто долає за 15-20 хв. Та й райлікарню «оптимізували» майже наполовину. Рекомендують звертатись аж у Кривий Ріг, що за 40-60 км. Тож, як кажуть, будьте здорові! Автобусного сполучення з райцентром немає, а раніше автобус курсував сім разів на день. Ось так селу і допомагають вимерти. Зате з екранів телевізорів верховоди впевнено заявляють, що вони знають, як зробити так, щоб Україна жила краще. А як звернулися до них по допомогу, відповіли, що це не належить до їхньої компетенції.

Олександр БАБЕНКО.

с. Новокурське Широківського району

Дніпропетровської області.

 

Слід розвивати в Україні малий і середній бізнес, щоб люди працювали вдома, а не на чужих полях і заводах. Мусимо вибиратися з боргової ями, стати економічно сильною державою, щоб не тільки купка чиновників чи бізнесменів були заможні, а й кожен із нас мав гідні зарплати і пенсії.

Олексій КСЬОНЗ.

м. Миргород Полтавської області.

 

Негативні явища в усіх без винятку суспільних сферах є похідними від перманентної кризи влади. Керівні особи, які мали б бути прикладом патріотизму, професіоналізму, законослухняності, порядності й скромності, а отже, мати суспільну пошану, нині викликають лише презирство й ненависть. Створена така система формування влади, за якої порядні люди до неї не потрапляють. На відміну від країн Західної Європи високі моральні принципи не стали в Україні елементом політичної культури. Маємо констатувати: нинішня духовна руїна нашого суспільства є результатом тривалого гноблення України Московщиною. Тому потрібно рішуче й швидко проводити декомунізацію, десовєтизацію, демосковизацію суспільства і нещадну люстрацію чиновницького середовища.

Анатолій КОВАЛЬЧУК.

Бориспільський район Київської області.

 

У 1930-х економіка США, як тоді писали і говорили, лежала, мов ліс, повалений страшним буреломом. Та президент Франклін Рузвельт, прийшовши до влади, хоч як дивно, за 100 днів виправив ситуацію. Як йому це вдалося? Разом із фахівцями розробив реформу соціальних програм, яка дозволила за такий короткий термін вивести країну з глибокої кризи. Ось якби і наш шостий президент зробив подібним чином.

Микола КОЛОМІЄЦЬ.

с. Красносілка Олександрівського району

Кіровоградської області.

 

Повчальним уроком для всіх є нинішні президентські вибори. Вперше вони були прозорі, демократичні і без суттєвих порушень чинного законодавства. Маю надію, що й парламентські покажуть політичну зрілість народу та влади. А новообраному президенту порадив би з Путіним розмовляти виключно українською мовою. Це підвищувало б престижність України як незалежної демократичної держави.

Степан ГРИСЮК.

смт Корець Рівненської області.

 

Отримую мінімальну пенсію, прожити на яку неможливо. Тому мушу підпрацьовувати на сезонних роботах. Дається це мені дуже важко, але іншого підробітку в селі немає. Мушу наскладати на дрова, щоб зимою не мерзнути в хаті. Торік за машину правили 5600 грн. Оскільки у нас тенденція до росту цін, вирішила запастися твердим паливом з літа, бо восени знову здорожчає.

Раїса ПАЛАМАРЧУК.

Калинівський район Вінницької області.