П’ятниця, 24 травня 2019 року № 41 (19688)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19688/print.php?n=42374

Помідори розміщують вертикально

МАЙЖЕ в усіх посібниках із городництва радять розсаду помідорів на постійне місце висаджувати у лунку похило. При цьому слід загортати не лише корінь, а й частину стебла. На ньому відростають додаткові корені. Відтак посилюється живлення рослини, вона стає міцнішою, підвищується врожайність.

Проте деякі науковці й городники-аматори наполягають, що це помилка: мовляв, стебло потрібно розміщувати вертикально. Річ у тому, що помідор хоч і теплолюбна культура, але це стосується тільки надземної частини. Корені ж погано почуваються за температури вище 25ОС. Коли ще тепліше, рослини взагалі скидають зав’язь, перестають плодоносити.

Звідси й висновок: корені слід ховати глибше. Там і вологи більше, і прохолодніше.

Залишається лише забезпечити живлення. Для цього в лунку слід додати перепрілої органіки і добре розпушити ґрунт для доступу повітря до кореневої системи.

За такого способу висаджування помідорів у подальшому можна обійтися без поливів. Особливо, якщо поверхню навколо стебла замульчувати рослинними рештками, сухою травою чи соломою. Слушною буде й така порада: перерослу розсаду слід садити горизонтально, а невеличку — вертикально.