Вівторок, 21 травня 2019 року № 40 (19687)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19687/print.php?n=42352

  • Порада

Звести до мінімуму негативний вплив

Алла БОРЩ,

знавець народної медицини.

Природні засоби, насамперед трави, здатні ліквідувати інтоксикацію та звести до мінімуму негативний вплив хіміопрепаратів після лікування онкозахворювань.

За 10 днів до хіміотерапії

ОСНОВНІ методи лікування злоякісних новоутворень — оперативне втручання, променева та хіміотерапія. Лікарські рослини у вигляді зборів і спиртових композицій є додатковим методом до цього. Правильно підібрані фітозбори та екстракти забезпечують стійку динаміку, допомагають подолати складну недугу. Лікування проводять під наглядом лікаря-онколога.

Оскільки хворі страждають від інтоксикації (бо токсини, які виділяються як наслідок розпаду пухлини, пригнічують імунну систему), клітинам, що беруть участь в імуногенезі, несила чинити опір та захищати організм. Лікарські рослини допоможуть зняти інтоксикацію, вивести токсичні вільні радикали, зміцнити імунну систему, звести до мінімуму негативний вплив та побічну дію хіміопрепаратів.

Курс фітолікування має чотири послідовні етапи, хоча лікар-фітотерапевт індивідуально корегує лікування кожного пацієнта, враховує результати обстежень і планове лікування, призначене онкологом. Так, наприклад, якщо призначають планову хіміотерапію, то за 5-10 днів до цього доцільно провести курс імунокорегувальної терапії. Одночасно харчування доповнюємо рослинами, що містять омега-кислоти, наприклад олію чорнушки дамаської.

Дезінтоксикація — очищення організму

НАГІДКИ, хвощ польовий, суниці лісові, подорожник, аїр тростиновий, вероніка, липа, фіалка триколірна, бузина виводять продукти розпаду пухлини, що з’являються в організмі у результаті променевої чи хіміотерапії та спричиняють інтоксикацію. Помічні у цьому і такі фітозбори:

 корінь аїру тростинового, корінь гадючника в’язолистого, оману високого в рівних співвідношеннях. Столову ложку збору залити склянкою води, кип’ятити на слабкому вогні 5-7 хвилин, годину настояти, пити по 50 мл тричі на день за 30 хвилин до їди;

 трава парила звичайного, квіти бузини, листя берези, трава гадючника в’язолистого, квіти нагідок. Їхнє співвідношення у зборі 1:2:2:2:3. 2-3 столові ложки трави залити 0,5 літра окропу, настояти годину. Пити по 50 мл 3-5 разів на день до їди. Лікування триває 7-10 днів індивідуально під наглядом лікаря.

Проти вільних радикалів

АНТИОКСИДАНТНА терапія сприяє виведенню вільних радикалів, відновленню життє­здатності організму, запобігає протеолізу та цитолізу (руйнування клітин). Організм має власну систему боротьби з вільними радикалами, але вона послаблюється через значне збільшення їхньої кількості.

У разі виникнення онкопатології ендогенні (тобто ті, що виникають усередині організму) антиоксиданти не здатні нейтралізувати велику кількість вільних радикалів, тож виникає потреба в застосуванні рослин, що діють як антиоксиданти. Вони містять у своєму складі велику кількість вітамінів С, Е, бета-каротину, селену та біофлавоноїдів. До таких рослин належать плоди чорної смородини, шипшини, калини, чорної бузини, лофант анісовий, березовий гриб чага, корінь солодки, пастернак, квіти ромашки, евкаліпт, родіола рожева.

Ефективнішими у лікуванні є збори.

 Узяти в рівних співвідношеннях свіжі чи висушені плоди шипшини, дерену, чорної бузини та смородини, пелюстки суданської троянди. 4 столові ложки цього збору покласти в термос, залити літром окропу, настояти 3-4 години й випити протягом дня за 3-4 прийоми, за годину до їди або через 1-2 години після.

 Траву медунки лікарської, лофанту анісового, квіти нагідок, траву хвоща польового, листя малини, траву парила звичайного у співвідношенні 2:2:3:1:2:2 залити 500 мл окропу. Дві столові ложки збору настояти 30-40 хвилин, процідити, пити по 150 мл тричі на день за 20-30 хвилин до їди.

 За результатами досліджень львівських науковців високу антиоксидантну активність має екст­ракт трави материнки звичайної та кореня оману високого. У домашніх умовах можна приготувати відповідно настій та відвар рослин.

1-2 столові ложки трави материнки залити 200 мл окропу, настояти 30 хвилин, процідити, пити по 60 мл тричі на день до їди.

Для приготування відвару 2-3 столові ложки подрібненого кореня оману залити 0,5 літра води, кип’ятити на слабкому вогні п’ять хвилин, годину настояти та пити по 50-70 мл тричі на день до їди. Курс проведення антиоксидантної терапії — 10-20 днів.

Iмунокорегувальна терапія

ЙДЕТЬСЯ про посилення імунного захисту організму. Застосовують ехінацею пурпурову, лимонник китайський, аралію маньчжурську, родіолу рожеву; ефіровмісні рослини — деревій, оман високий, шавлію. Особливої уваги заслуговує омела біла.

 Результативну імунокорегувальну дію чинять листя й квіти оману високого в поєднанні з квітами й листям ехінацеї пурпурової. Для приготування настою беруть свіжу чи суху сировину в однаковому співвідношенні, 1-2 столові ложки збору заливають склянкою окропу, настоюють 20-30 хвилин, п’ють по 60 мл тричі на день до їди.

 Щоб приготувати імунокорегувальний збір, беруть траву та кореневища ехінацеї пурпурової, траву лофанту анісового, траву змієголовнику молдавського та медунки лікарської. Дві столові ложки збору залити 0,5 літра окропу, настояти 30 хвилин, пити по 150 мл тричі на день до їди. Курс — 5-10 днів.

Рослини, що гальмують поділ клітин

ПРОТИПУХЛИННІ властивості (тобто гальмують поділ клітин) мають аконіт, чистотіл, болиголов плямистий, барвінок рожевий. Їхню лікувальну дію зумовлюють алкалоїди, які містяться в них. Ці рослини отруйні, тому при їхньому застосуванні треба ретельно дотримуватися рекомендованих доз, у жодному разі не перевищувати їх. За гормонозалежних пухлин слід використовувати купину багатоквіткову, шавлію лікарську, шишки хмелю.

 Для приготування протипухлинного збору взяти у рівному співвідношенні траву чистотілу великого, листя омели білої, корінь аїру тростинового та квіти нагідок. Дві столові ложки збору залити 0,5 літра окропу, настояти в термосі 2-3 години. Настій пити по 100 мл тричі на день до їди.