Вівторок, 21 травня 2019 року № 40 (19687)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19687/print.php?n=42351

  • Корисно знати

Норма — одна жменя

Оксана СКИТАЛІНСЬКА,

дієтолог.

Багато хто з нас любить лузати насіння соняшнику. Це так смачно, до того ж дешево, та й вистачає цього задоволення надовго.

АЛЕ є чимало й тих, хто запевняє, що робити це шкідливо. Виявляється, вони теж мають рацію. У багатьох людей часто виникає відчуття певної залежності від ласування насінням. Лузаєш і не можеш спинитися... Чому так? Річ не в насінні, а, швидше, в психології. Часто, коли розум завантажений, людина звикає щось бездумно їсти. Наприклад, коли дивиться телевізор.

Звісно, надвеликі порції насіння можуть мати негативний уплив на організм. Корисним воно є тоді, коли не смажене на олії, не солене, себто не фасоване в пачки. Варто купувати сире насіння, а потім удома злегка підсмажувати. Звісно, краще брати в лушпинні, адже не відомо, хто і як його чистив. До того ж готове може бути оброблене різними хімічними реагентами, тому з такими зернятами слід бути дуже обережним. Споживати варто не більш як 25-30 грамів на добу. Це приблизно одна жменя. Калорійність цього продукту висока: 500 калорій на 100 грамів.

Чим же може зашкодити надмірне споживання соняшникового насіння? Воно дає навантаження на печінку, призводить до послаблення роботи кишківнику і розладів шлунка, появи гіркоти в роті, нудоти. Крім цього, може викликати алергію. Тому лузайте насіння в міру.

Обмежувати його вживання слід людям із хворобами печінки та органів шлунково-кишкового тракту, алергікам, які мають особливу чутливість до горіхів. А ще тим, у кого проблеми з органами дихальних шляхів. Також насіння не можна їсти маленьким дітям, у яких ще не виросли зуби.