Вівторок, 21 травня 2019 року № 40 (19687)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19687/print.php?n=42349

  • Є така недуга

Щоб зменшити дискомфорт

Наталя ДЖЕМЕЛЮК,

акушер-гінеколог.

КРАУРОЗ — хронічне захворювання зовнішніх жіночих статевих органів. Проявляється недуга надмірною сухістю слизових оболонок і шкіри в ділянці вульви. Так — тріщинами, виразками та свербежем — реагують на нестачу естрогенів нервові закінчення й судини.

Із погіршенням кровопостачання тканини вульви стоншуються, залози, підшкірна жирова клітковина зазнають атрофії тощо. Склерозовані тканини деформуються, звужуючи вхід у піхву та сечовивідний канал.

Частіше від цієї недуги страждають жінки в період перед- та постменопаузи. Втім, на тлі гормональних порушень унаслідок ендокринних захворювань, абортів, прийому гормональних контрацептивів хвороба може вражати жінок будь-якого віку.

В оздоровленні основні зусилля треба спрямувати на оптимізацію гормонального тла (препарати має призначити лікар-гінеколог). За потреби вдаються й до хірургічних методів.

Щодо природних засобів, то раджу раз на добу підмиватися, використовуючи відвари трав із протизапальною дією (ромашка, нагідки) та м’яке мило.

У разі свербежу ввечері підмиваються відваром трави звіробою кімнатної температури: дві столові ложки залити 0,5 літра окропу, довести до кипіння. Настояти 30 хвилин і процідити. Зменшити свербіж може й содовий розчин (столова ложка на літр перевареної води) з використанням дігтярного мила. Після цього можна скористатися маззю: змішати жовток свіжого курячого яйця, столову ложку подрібнених на кашку волоських горіхів (обсмажених), чайну ложку олії (ліпше оливкової чи кукурудзяної). Витримати на слабкому вогні, помішуючи, до загущення (не кип’ятити). Суміш процідити й змащувати вражені місця щовечора.

Уповільнити розвиток склеротичних змін у вульві здатні лікарські рослини з підвищеним умістом кремнію: хвощ польовий, пирій, кропива, реп’яшок, цикорій. Збір: трава хвоща польового, трава грициків — по 10 грамів, бруньки берези, трава кропиви глухої — по 15 грамів, квіти нагідок, трава фіалки триколірної, плоди шипшини — по 20 грамів. Чайну ложку суміші залити склянкою окропу. Настояти годину, процідити. Випити протягом дня за два рази. Курс 1-2 місяці.

Важливо також відмовитися від білизни із синтетичних волокон, не спринцюватися без нагальних показань. Не варто користуватися гелем для душу, піною для ванн, ароматизованим туалетним папером.

Харчовий раціон слід поповнити морквою, зеленню петрушки, які багаті на вітаміни А та Е, необхідні за краурозу. Із петрушки готують мазь: зелень перетерти зі щіпкою солі, додати яєчний білок. Перемішати та наносити суміш як компрес на уражені місця.