Субота, 11 травня 2019 року № 37 (19684)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19684/print.php?n=42224

Справи пенсійні

На запитання «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Як обчислюється пільговий стаж, якщо підприємство, на якому я трудився у шкідливих умовах, працювало неритмічно (за скороченим робочим тижнем)?»

Сергій ГОЛОВАНЬ.

смт Липовець

Вінницької області.

 

ПОРЯДОК застосування Списків №1 і №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджено наказом Міністерства праці та соціальної політики України № 383 від 18.11.2005, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 01.12.2005 за №1451/11731 (далі — Порядок 383).

До пільгового стажу, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, зараховуються періоди роботи, коли особа була зайнята на роботах у шкідливих умовах протягом повного робочого дня. Повним робочим днем уважається виконання робіт в умовах, передбачених Списками №1 і №2, не менш як 80% робочого часу, установленого для працівників цього виробництва, професії чи посади, з урахуванням підготовчих, допоміжних, поточних ремонтних робіт, пов’язаних із виконанням своїх трудових обов’язків.

Згідно з пунктом 7-м Порядку 383-го, у разі неритмічної роботи підприємства чи організації підрахунок пільгового стажу здійснюється в такому порядку: загальна кількість днів, протягом яких працівник повний робочий день був зайнятий на роботах зі шкідливими умовами праці, ділиться на 25,4 — за шестиденного робочого тижня і на 21,2 — за п’ятиденного робочого тижня.

У такому самому порядку обчислюється пільговий стаж працівників спеціалізованих підприємств та організацій (ремонтних, ремонтно-будівельних, монтажних тощо), зайнятих повний робочий день на роботах зі шкідливими умовами праці безпосередньо у виробничих структурних підрозділах інших підприємств та організацій за професіями та на посадах, передбачених Списками.

 

«З 18 листопада 2018 року одержую пенсію, призначену відповідно до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». До цієї дати одержував пенсію, обчислену відповідно до Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», як колишній працівник органів внутрішніх справ. Чи маю я право на перерахунок і виплату пенсії за період із 1 січня 2016 року по 17 листопада 2017-го».

Павло ДАРМОЇД.

с. Дашківці

Віньковецького району

Хмельницької області.

 

ДЛЯ здійснення перерахунку пенсії та її виплати за період із 1 січня 2016-го по 17 листопада 2017 року в порядку, визначеному постановою Кабінету міністрів України від 21.02.2018 №103, ви маєте звернутися до відповідного органу Пенсійного фонду із заявою про поновлення виплати пенсії відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».