Субота, 11 травня 2019 року № 37 (19684)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19684/print.php?n=42223

  • На зв’язку — Львівщина

Сійся-родися!

Ілько КОЛОДІЙ.

ОДНА з особливостей нинішніх весняних польових робіт полягає у тому, що агрометеорологічні умови посіву для різних культур збігаються у часі. Тож аграрії краю паралельно сіють як ранні культури, так і пізніші, враховуючи стан ґрунту та умови конкретного поля.

На початок травня за всіма категоріями господарств в області посіяно всіх ярих культур на площі 309,9 тисячі гектарів (81 відсоток прогнозу), ранніх зернових культур — 68,4 (95 відсотків), кукурудзи — 45,3 (85 відсотків прогнозу). Розпочато посів гречки.

Картопля посаджена на площі 88,1 тисячі гектарів (94 відсотки до прогнозу). Овочевих культур посіяно на площі 18,5 тисячі гектарів (76 відсотків).

У структурі посівів четверту частину займають технічні культури. Вже посіяно технічних ярих культур 63,5 тисячі гектарів (66 відсотків прогнозу), в тому числі — цукрових буряків, соняшнику, сої.

Львів’янином року став... сумчанин

ЄВГЕН Кураш — сумчанин, там народився, закінчив школу, військовий інститут артилерії при місцевому держуніверситеті… А з 2014 року він заступник командира 80-ї окремої десантно-штурмової бригади, яка дислокується у Львові. Навесні 2014-го пішов на Донбас захищати суверенітет та територіальну цілісність держави. Відтоді про нього ходять легенди. Кураша називають богом артилерії, за його голову сепаратисти призначили винагороду 400 тисяч доларів… Саме тому полковник ЗСУ Євген Кураш за визначенням комісії названий «Львів’янином року». Почесне звання військовослужбовець отримав на урочистій сесії ради, присвяченій Дню міста.

Нас меншає

НАСЕЛЕННЯ регіону від початку року зменшилося на 3057 осіб і станом на березень його кількість становила два мільйони 519 тисяч. Найвищий рівень народжуваності — у Буському районі, найнижчий — у Трускавці. Рівень смертності найвищий — на Перемишлянщині, найнижчий — у місті Новий Розділ. Це сухі, вкрай невеселі дані ГУ статистики області. Сюди варто додати й масову еміграцію за кордон…

Форум профтехосвіти

У ВИСТАВКОВОМУ центрі «Південний-ЕКСПО» відбувся II Форум професійної освіти. Учасникам були представлені майстер-класи з різьби по дереву, оформлення кондитерських виробів, флористики, виконання зачісок, декорування подарунків… Форум відвідали й роботодавці, готові після завершення навчання приймати на роботу випускників закладів професійної освіти краю.

За високі бали — премія

ДЕПУТАТИ Яворівської міської ради ухвалили рішення про функ­ціонування Програми з підтримки обдарованої молоді і прописали в ньому, зокрема, преміювання випускників шкіл за найвищі бали із ЗНО. Як пояснив міський голова Павло Бакунець, випускники, які складуть ЗНО на 200 балів, отримають по три тисячі гривень. Ті, хто продемонструє знання на 400 балів, — шість тисяч. Кому ж вдасться здобути під час ЗНО 600 балів, матимуть по 10 тисяч гривень.

Коли гроші йдуть за пацієнтом

У ДРОГОБИЧІ кількість підписаних декларацій із лікарем відповідно до загальної кількості населення становить 81,9 відсотка. Про це повідомив начальник відділу охорони здоров’я Володимир Чуба. Зі слів посадовця, з 1 квітня фінансування медичних закладів працює за формулою «гроші йдуть за пацієнтом». Національна служба охорони здоров’я України виплачує кошти на кожного пацієнта, з яким підписана декларація. Від кількості підписаних із пацієнтом декларацій залежить і заробіток лікаря. Станом на сьогодні середня заробітна платня лікаря первинної ланки, який уклав передбачену кількість декларацій, а це пересічно близько двох тисяч, становить 15 000 гривень, а медичної сестри — 8-9 тисяч.

Про що розповів прадавній хрест

ПІД ЧАС реставрації підлоги в храмі святої Параскеви у Буську будівельники знайшли литий бронзовий нагрудний хрест-складень. Його датують орієнтовно ХІІ-ХІІІ століттям, повідомляє релігійно-інформаційна служба України.

Такі хрести з’явилися на Русі в період поширення християнства. Всередину них вкладали мощі святих. Археологи кажуть, що в орнаментах, вилитих на прикрасі, закодовано духовний спосіб життя на зорі становлення християнської віри серед русичів.

Складна техніка обробки металу свідчить про високу майстерність ремісників Київської Русі. Для міста реліквія має важливе значення. Знайдений хрест свідчить про те, що вже у ХІІ столітті тут стояв цей храм.

З гончарним кругом через життя

В МУЗЕЇ етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАНУ у Львові відкрита виставка кераміки Ганни Драголюк.

Традиційне рукотворне гончарство нині є рідкісним явищем в усьому світі. Ганна Драголюк почала займатися ним із 23 років. Згодом очолила Миколаївський керамічний цех і 35 років була незмінним його керівником. Її рукотворні вироби сертифікуються як екологічно чисті, без шкідливих хімічних сполук. У програмі виставки театралізоване дійство «Коли народжується глина» та майстер-клас на гончарному крузі Ганни Драголюк.

Півмільярда на місяць...

КОНВЕРТАЦІЙНИЙ центр, який діяв упродовж 2018-2019 років і мав місячний тіньовий обіг понад 500 мільйонів гривень, викрито у Львові. Про це повідомили у прес-службі Державного бюро розслідувань.

Нині діяльність центру припинена. Триває досудове розслідування. Проведено ряд обшуків за місцем роботи окремих службових осіб Головного управління ДФС в області та на об’єктах, які використовувались організаторами центру для акумулювання готівки.

Слідчі територіального управління ДБР проводять комплекс дій, аби встановити службовців області, причетних до цієї протиправної схеми, а також інших осіб, які мали стосунок до конвертаційного центру.