Середа, 8 травня 2019 року № 36 (19683)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19683/print.php?n=42202

  • Зверніть увагу

Поповнюймо організм зеленню

Наталя
ПОХМУРСЬКА-ГУДИМ,

сімейний лікар.

Через зимово-весняні застуди і грип лікарі частіше виявляють у своїх пацієнтів зниження рівня гемоглобіну. Чим це загрожує?

ГЕМОГЛОБІН — це речовина, яка переносить кисень від легень до тканин. Нижня межа норми рівня гемоглобіну для жінок —110, для чоловіків — 120. Чим нижчий його рівень, тим менше у тканини та органи надходить кисню. Через це вони не можуть нормально функціонувати, що негативно позначається на загальному стані організму.

В здорової людини за умови нормального харчування не має бути низького рівня гемоглобіну. Причиною його дефіциту може бути недоїдання. Як наслідок, розвивається анемія — зменшення кількості еритроцитів та молекул кисню в крові. Причиною також може бути гастрит, який заважає засвоєнню заліза в організмі. Чому так? У шлунку є так званий чинник Касла. Це білок, який транспортує залізо в кишківник. Там воно сполучається з іншим білком, завдяки якому воно всмоктується. Відповідно, коли цей процес порушується, виникає анемія. Хронічні кровотечі — рясні менструації, геморой, кровоточиві ясна — теж знижують гемоглобін. У дітей часто низький рівень спричиняють глисти.

Які ж симптоми вказують на дефіцит заліза? Найперші — загальна слабкість, запаморочення, блідий колір обличчя, особливо вух. У жінок можлива затримка менструацій. До речі, всім варто регулярно робити розгорнутий аналіз крові, щоб визначити насиченість еритроцита залізом. Якщо вона низька — це означає, що людина споживає мало заліза. А якщо насиченість нормальна, але загалом рівень гемоглобіну знижений, то це свідчить про те, що в організмі є проблеми.

Щоб нормалізувати рівень гемоглобіну, найперше слід звернути увагу на своє харчування. Додати в раціон залізовмісні продукти: печінку, м’ясо червоних сортів, шпинат, особливо сік із нього, листя салату, персики, гранати. А також яблука, але такі, що після очищення стають коричневими, — у них заліза більше. Залізо із білкової їжі засвоюється разом із вітаміном С, якого багато в зелені та соках граната, цитрусових. Якщо залізо не засвоюється, то єдиний спосіб підвищити рівень гемоглобіну — регулярні спеціальні уколи. Людей із дефіцитом заліза ставлять на диспансерний облік. Раз на місяць їм роблять аналіз крові. Якщо протягом півроку рівень гемоглобіну нормалізується, їх знімають з обліку.