Середа, 8 травня 2019 року № 36 (19683)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19683/print.php?n=42199

  • Допоможи собі сам

Якщо заболів поперек

Олена СВІТКО,

знавець народної медицини.

Простріл, поперековий біль, або люмбаго, може бути спричинений спондильозом, випадінням міжхребцевого диска, ревматизмом суглобів, каменем у нирках, перенапруженням поперекових м’язів після тяжкої фізичної праці тощо.

ЛЮМБАГО лікують теплом, сечогінними чаями і дієтою. У цей час бажано зменшити кількість уживаної їжі, надто м’яса, бобових, кави та міцного чаю. Натомість збільшити в раціоні кількість зелені (особливо петрушки), фруктів і каш. На ділянку крижів рекомендують прикладати гарячий компрес із вареної і товченої картоплі, який слід тримати до охолодження.

Також допоможе компрес зі змеленого на борошно гірчичного насіння. Змішавши його з водою до консистенції густої кашки, намастити полотнинку і прикласти до крижів на 20-30 хвилин. Після процедури почервонілу шкіру протерти оливковою чи обліпиховою олією.

Кілька жмень вівса насипати на розпечену сковорідку, залити 0,5 склянки води, довести до кипіння і почекати, поки вода випарується. Гарячий овес пересипати в полотняну торбинку і покласти на хворе місце.

Корисно пити чай, який чинить заспокійливу дію на запалені нерви: на літр води взяти шишок хмелю, кореня чи насіння петрушки, подрібненого кореня лопуха, трави деревію — по п’ять грамів, кропиви —10 грамів і подрібненого кореня селери — 20 грамів. Суміш залити окропом, дати настоятися 30 хвилин. Процідити і випити маленькими ковтками протягом дня.

Для лікування люмбаго помічним буде такий вітамінний чай: подрібнені плоди ялівцю і кореня аїру багнового (по одній частині) змішати з плодами шипшини і горобини звичайної (по дві частини). Три столові ложки суміші залити трьома літрами води, варити годину. Затим всипати по столовій ложці квітів звіробою, трави парила та деревію, настояти 20 хвилин. Пити по чверті склянки тричі на день між їдою, додаючи сік одного лимона і мед за смаком.