Середа, 8 травня 2019 року № 36 (19683)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19683/print.php?n=42198

  • Будьмо обережні

Поспішайте повільно

Марія ОЛЕКСАНДРОВА,

отоларинголог.

Їда нашвидкуруч і на ходу — цим нікого не здивуєш, такі темпи нам диктує сучасний світ. Чи не в кожного з нас бували ситуації, коли шматок потрапляв «не в те горло». Людина починає давитись, кашляти й задихатися. «Підніми руки догори», — часто радить хтось із тих, хто поряд, і плескає по плечах. Але чи допоможе це?

КАШЕЛЬ, який виникає, коли стороннє тіло потрапляє в трахею, у жодному разі не можна стримувати. При цьому дихання має бути повільне і глибоке. Це знижує ризик змикання голосових зв’язок. Відтак шматок їжі матиме більшу ймовірність пройти далі трахеєю. Якщо шматок частково перекриває дихання, потрібно бути вкрай обережним і простежити, щоб дихальне горло не виявилось перекрите повністю.

Всім відоме плескання по спині не тільки нічим не допоможе, а може й зашкодити. Адже у більшості випадків його роблять навмання, до того ж дуже сильно. Не допомагає і підняття рук догори. Це не має нічого спільного з трахеєю, куди потрапляє крихта їжі. Якщо після тривалого кашлю потерпілий неспроможний видати якісь звуки, але не знепритомнів, потрібно негайно вдатися до прийому Геймліха.

В чому він полягає? Треба стати позаду потерпілого, сильно обхопити його руками під грудьми та без поспіху зробити нахил уперед. Далі стиснути одну руку в кулак (його кладемо трохи вище над пупком потерпілого). Беремо стиснений кулак другою рукою. Швидким спрямованим угору рухом тиснемо на живіт, ніби намагаючись підняти потерпілого. Такі рухи повторюємо від п’яти до 10 разів. Так ми провокуємо застряглий об’єкт вийти назовні, запобігаючи його можливому просуванню всередину дихального горла.

Також можна використовувати техніку «п’ять плюс п’ять». Потерпілому завдають п’ять різких ударів долонею між лопатками. Після цього виконують п’ять піддіафрагмальних поштовхів (прийом Геймліха). Далі чергують їх між собою, доки предмет, що блокує дихальні шляхи, не зрушить з місця. Але увага! Ці прийоми не можна застосовувати дітям до одного року!

Як же тоді допомогти немовляті? Якщо воно не може кашляти чи плакати, покладіть дитину на своє передпліччя або стегно обличчям донизу, забезпечивши опору голівки. Тоді долонею плескайте по спині п’ять разів. Після цього потрібно перевірити, чи нема стороннього тіла в роті і двома пальцями, спрямованими вгору, натискати на живіт під діафрагмою п’ять-сім разів.

Якщо це не допомагає, покладіть дитину спиною на тверду поверхню і п’ять разів сильно, але акуратно натисніть на грудну клітку. Кожна така спроба може допомогти вивести чужорідне тіло назовні, тому щоразу після своєї дії перевірте це.

Буває, така неприємна пригода трапляється з людиною, коли поряд нікого нема. Щоб допомогти собі самостійно, потрібно стиснути руку в кулак і покласти його трохи вище над пупком. Обхопити стиснений кулак долонею другої руки та нахилитися над твердою поверхнею (наприклад, над столом або спинкою стільця). Зробіть швидкий поштовх кулаком угору, одночасно втискаючи його всередину живота.