П’ятниця, 26 квітня 2019 року № 33 (19680)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19680/print.php?n=42134

  • Відгук на публікацію

Злочин проти природи

Іван ТИТАРЕНКО.

НАВЕСНІ господарі розводять вогнища, щоби спалити сухе листя, траву чи сміття. Через таких паліїв вогнем знищуються не тільки сухі рослини та їх рештки, а й насіння, паростки дерев і корені майбутньої рослинності. Тож дякую за підняту на сторінках газети у статті М. Юрчишина «Сучасне варварство» («СВ» за 09.04 ц. р.) актуальну на сьогодні тему. Справді від такого сучасного людського варварства земля на кілька років зменшує приріст свіжої зелені. До того ж спалювання трави жодним чином не сприяє підвищенню родючості ґрунтів, бо висока температура при горінні знищує ґрунтоутворюючі мікроорганізми, що є у верхньому шарі ґрунту, також нищаться гнізда птахів, різні види тварин, плазунів тощо. За нормальних умов, коли листя перегниває, необхідні для розвитку рослин речовини повертаються у ґрунт. Натомість щорічне спалювання листя призводить до його все більшого збідніння.

Крім того, при згорянні рослинних решток у повітря вивільняються пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і ряд канцерогенних сполук, які викликають захворювання дихальних шляхів, знижують імунітет людини, посилюють негативний перебіг хронічних захворювань.

Найкращим стосовно довкілля шляхом утилізації опалого листя є компостування. До того ж застосовувати компост як добриво можна вже через рік після закладки. Його корисні властивості зберігатимуться ще чотири роки. Його можна використати для прикореневої підкормки дерев і кущів. Люди, замисліться, яку шкоду ми наносимо довкіллю, спалюючи рослинні рештки, змушуючи тим самим себе та оточуючих, своїх дітей та онуків дихати отрутою.