П’ятниця, 26 квітня 2019 року № 33 (19680)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19680/print.php?n=42120

Якщо осіла земля

ТРАПЛЯЄТЬСЯ, садили дерево восени, а на весну земля в посадковій ямі осідає, затягуючи саджанець у землю. Коренева шийка опиняється глибше, ніж потрібно, а це не бажано для подальшого росту щепленого дерева. Річ у тому, що затягування кореневої шийки ґрунтом призводить до переходу прищепи на власні корені. Практично втрачається сорт, позаяк коренева система підщепи перестає працювати, відторгується.

Просто відгорнути землю від саджанця — недостатньо і неправильно. Влітку дерево буде рости і все ніби добре. Проте взимку навколо стовбура збиратиметься вода. Рано чи пізно дерево загине.

Щоб цього не сталося, відразу після того, як виявили осідання ґрунту і заглиблення саджанця, його слід підняти разом із грудкою землі.

Роблять це таким чином. Спершу обкопують саджанець по периферії ями, а затим ломом чи трубою підважують краї шайби землі, що навколо саджанця, і засипають ґрунт у порожнини. Коли саджанець підніметься на 5 см вище рівня землі, його поливають і, в разі засмоктування ґрунту, ще підсипають, затим садивну яму мульчують.

Першого місяця після такої операції саджанець потребує регулярних поливів, адже всмоктувальні — найтонші — корінці обірвались і для їх відростання необхідні час і волога.