П’ятниця, 26 квітня 2019 року № 33 (19680)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19680/print.php?n=42099

  • З приводу

Повернувся боєць додому

Зенон МИХЛИК.

м. Тернопіль.

На початку минулорічної весни депутати Тернопільської міської ради ухвалили альтернативне для місцевих жителів — учасників бойових дій на Сході України — рішення: замість належних їм земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва запропонувати фінансову компенсацію.

ВИРІШИЛИ визначати її з урахуванням базової вартості одного квадратного метра нормативної грошової оцінки земель Тернополя та виплачувати в розмірі грошової оцінки земельної ділянки площею 0,06 га. Ресурси на компенсацію міський бюджет черпатиме з коштів, які надходитимуть від аукціонів із продажу права оренди земельних ділянок.

До такого рішення підштовхнула реальна ситуація: на той час в обласному центрі вже налічувалось майже 900 військових, які розраховували безоплатно отримати земельні наділи саме тут. Більшість бажала зводити власне житло, та чи вистачить у місті вільної площі? Тим паче що черга більшає, адже війна триває… Тому й був запропонований грошовий еквівалент. Як альтернативний.

Однак погодитися на таку пропозицію, натомість відмовившись від дещо туманної перспективи стати власником земельної ділянки, виявилося, ще не є гарантією отримання грошової компенсації. Згідно із затвердженим сесією міськради порядком, таке право передовсім належить бійцям, які виростали сиротами. За ними — інвалідам 1-2 груп, що були поранені на війні. Далі — членам сімей загиблих та зниклих безвісти бійців. Після них — учасникам бойових дій на Сході України, у яких на утриманні дитина з інвалідністю або троє і більше неповнолітніх дітей. І насамкінець — «іншим категоріям осіб». Зрештою, багато залежить і від можливості міського бюджету.

За минулий рік, відколи набуло чинності згадане рішення, грошову компенсацію за земельні ділянки отримали лише шестеро учасників бойових дій у зоні АТО — по 75,5 тис. грн кожен. Днями з’явилося повідомлення, що за результатами засідання Ради підтримки учасників АТО виконавчий комітет міської ради ухвалив рішення надати грошову компенсацію у такому ж розмірі ще 10 заявникам.

А от щодо землі… Як недавно поінформувало головне управління Держгеокадастру в області, воїнам у Тернополі вже передано понад півтори тисячі ділянок загальною площею більш як 90 гектарів.