П’ятниця, 26 квітня 2019 року № 33 (19680)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19680/print.php?n=42094

  • Репліка

Маєте владу — маєте все

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

Вранці з Близнюків до мене зателефонував фермер Володимир Іванович Лисяк і запитав: «А що, нічого не зміниться?». Голосуючи за свого кандидата, з усього видно, Зеленського, він сподівався, що з його обранням усе почне круто мінятися. А виходить, вже й тарифи на комунальні послуги не знижуватимуться, і війна закінчиться не скоро...

«ДИВНИЙ чоловік, цей Володимир Іванович, — подумав я, — 80 років прожив на світі, тяжко працював, скільки влад змінилося при ньому, при кожній домагався справедливості в судах, і рідко це йому вдавалося... А так і залишився романтиком...»

Однак інше мене насторожує: поки всі обговорюють, що там такого сказав член виборчого штабу й головний політтехнолог Володимира Зеленського Разумков про тарифи, закінчення війни та напрям на ЄС і НАТО, суди працюють на повну потужність. За короткий час маємо рішення по «Приватбанку», що нібито націоналізація цієї фінустанови, яка мала величезні проблеми і могла обвалити всю банківську систему, незаконна. А коли в суди пішли апеляції на недавні суддівські ухвали, то осмілілі судді звернулися до правоохоронних органів, аби ті відкрили провадження на ще чинного президента, який нібито їм заважає... Вишенька на тортику: окружний адмінсуд призупинив процес перейменування церков Московського патріархату.

Слова Разумкова, як казав відомий футбольний тренер Мирон Богданович Маркевич, — то таке. Офіційно він поки що нікого не представляє. Цей младо-«регіонал», швидше, висловлює лише власну думку. Новообраний президент тим часом мовчить... А ображені судді наносять удари по ключових больових точках. Чого ображені? До когось під його шикарне обійстя Автомайдан приїздив, інші проти судової реформи, а хтось узагалі запеклий українофоб… Так і незаконність Томосу визнають, хоч це і не в їхній, суддів, компетенції.

Те, що це продумана тактика й стратегія, немає жодних сумнівів. Щось дуже схоже на стиль Портнова, завдяки якому і суддям Янукович свого часу отримав необмежені повноваження. Забули? Не кажіть тільки, що цим шляхом не можна пройти вдруге. Ще і як можна! Нереформовані суди, кого їм потрібно, не допустять до парламентських виборів, і новоспечені опозиціонери не те що 25, і прохідних 5% не наберуть.

Те, що ці вибори пройшли без фальсифікацій, не означає, що наступні до Верховної Ради будуть такі ж. Опоненти в шляхетність гратися не будуть. Коли ви маєте владу, то маєте все, коли втрачаєте, то і втрачаєте дуже багато... А найголовніше, що Зеленський тут нібито ні до чого. Він просто мовчить... Але мовчання може бути зловісне.