П’ятниця, 26 квітня 2019 року № 33 (19680)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19680/print.php?n=42091

26 квітня — 33-ті роковини Чорнобильської трагедії

Аварія, що сталася на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції в ніч на 26 квітня 1986 року, стала найбільшою за всю історію ядерної енергетики як за кількістю загиблих і потерпілих людей, так і за економічним збитком та техногенно-екологічними планетарними наслідками. Сумарна радіація ізотопів, викинутих у довкілля, щонайменше у 300 разів перевищувала ту, що була при вибуху атомної бомби в Хіросімі. Радіоактивна хмара, яка сформувалася після вибуху, тоді пройшла над європейською частиною СРСР, більшою частиною Європи, східною частиною США. Більшість радіоактивних речовин осіло на території України і Білорусі.

За даними організації «Союз Чорнобиль України», на сьогодні із 600 тисяч ліквідаторів кожний 10-й помер і ще майже 200 тисяч стали інвалідами. Водночас одразу після аварії 8,5 млн людей опинились у зоні різного ступеня опромінення, із яких близько 200 тисяч осіб були евакуйовані безпосередньо із зон найбільшого забруднення. Загалом 155 тис. кв. км територій було забруднено, з них 52 тис. кв. км — сільськогосподарських земель…

Попри підтримку світової спільноти Україні не вдалося приборкати похований під громаддям бетонних завалів зруйнований атомний реактор, який, хоч і ізольований саркофагом, досі криє в собі надзвичайну небезпеку.