П’ятниця, 19 квітня 2019 року № 31 (19678)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19678/print.php?n=42043

Не варто змішувати

ЩОБ заощадити час і менше витратити сил, господарі намагаються змішати різні добрива. При цьому не зважають на те, що такі суміші іноді втрачають свої властивості. Особливо, якщо їх змішати неправильно.

Так, при змішуванні меленого суперфосфату із сечовиною утворюється липка маса, непридатна до застосування. А завчасу приготовлена суміш сульфату амонію і суперфосфату взагалі перетворюється на гіпс. Якщо заздалегідь змішати суперфосфат з кальцієвою селітрою і калійними солями, суміш, вбираючи вологу з повітря, пресується. Тому таку суміш готують безпосередньо перед використанням.

Не можна змішувати аміачні форми азотних добрив (сульфату амонію, амофос, діамофосфат тощо) з лужними (попіл, доломітове борошно, вапнисте борошно тощо), оскільки при цьому значна частина азоту випаровується у формі аміаку.

При змішуванні суперфосфату з лужними добривами погіршується доступність іонів фосфату до рослин.

Якщо завчасну приготувати суміш сульфату амонію і хлористого калію, вона може злежатись. Сульфат амонію при внесенні на кислих ґрунтах доцільно змішати з меленим вапняком, але не слід його змішувати з гашеним вапном і попелом. Можливе поєднання аміачної селітри із сульфатом амонію, іншими селітрами й амофосами.

Сірчанокислий калій змішується з будь-якими добривами.

Гній, пташиний послід і компост можна поєднувати із гранульованим суперфосфатом і хлористим калієм, а безпосередньо перед унесенням — із сечовиною.