Вівторок, 16 квітня 2019 року № 30 (19677)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19677/print.php?n=42010

  • Варто пам’ятати

Лимони для судин

Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог.

УСІМ відомо, що лимони містять велику кількість вітаміну С. Окрім нього, цей фрукт багатий і на інші корисні речовини. Зокрема, у його складі є вітаміни групи В, які діють на організм заспокійливо.

У м’якоті та цедрі лимона зберігається велика кількість мінералів — фтор, цинк, кальцій, залізо, фосфор, магній, а також калій. Магній і калій відповідають за стабільну й нормальну функціональність серця.

Пектинові речовини, а також кислоти й клітковина, які входять до складу лимона, очищують не тільки кровоносні судини, а й увесь організм. Тобто це ще одна вагома причина на користь уживання цього фрукта.

Щоб приготувати ліки, взяти часник (100 г) і шість лимонів. Часник почистити, помити й подрібнити. Із лимонів вичавити сік і залити ним подрібнений часник. Посудину з цією сумішшю накрити тканиною або марлею. Приймати під час їди щоденно по чайній ложці, не запиваючи.

Інший рецепт: 8 лимонів, 400 г часнику, 4 кг листя й коріння селери. Усі складники ретельно вимити й змолоти на млинку для м’яса. Із лимонів не знімати шкірки. Зберігати ліки в скляній тарі, накритій тканиною, в теплі протягом 12 годин. Після цього банку перенести в холодне місце або поставити в холодильник. Тримати там ліки 72 години. Затим суміш процідити. Одержаний сік вживати по столовій ложці тричі на день за 15 хвилин до їди.