Вівторок, 16 квітня 2019 року № 30 (19677)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19677/print.php?n=41994

  • Неоголошена війна

П’ять років уже минуло...

Михайло ВЕДМІДЬ.

ДО АНОНСОВАНОГО Тристоронньою контактною групою з мирного врегулювання ситуації на сході України «Великоднього перемир’я» залишається кілька днів. Тож і нема тиші в зоні проведення ООС — бойовики продовжують обстрілювати позиції ЗСУ з усіх видів озброєння, включаючи заборонене мінськими домовленостями. Як наслідок — протягом минулого тижня троє українських військовослужбовців загинули, ще 15 дістали поранень.

Цими днями виповнилося п’ять років відтоді, як на Донбасі розпочались активні бойові дії. Нагадаємо: 14 квітня тодішній секретар РНБО і виконувач обов’язків президента України Олександр Турчинов підписав указ про набуття чинності рішення РНБО «Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України».

В наступні два дні український спецназ звільнив аеропорт Краматорська, а кілька ротних тактичних груп ЗСУ і підрозділи Нацгвардії вийшли на ближні підступи до Слов’янська і заблокували місто.

Перше серйозне бойове зіткнення з незаконними збройними формуваннями відбулося 2 травня, коли в небі над Слов’янськом із переносного зенітно-ракетного комплексу було збито гелікоптер сил АТО. Це дало підстави вважати, що на боці противника діють кваліфіковані російські військові. Те ж саме підтвердилось і після проголошення так званих ДНР і ЛНР, коли найважливіші посади там обійняли громадяни Росії, що мали стосунок до її спецслужб. Починаючи з 22 травня між силами АТО і збройними формуваннями сепаратистів почались регулярні бойові дії.